Hlavní obsah

Plzeňský kraj využívají stále více migranti směřující hlavně na západ EU

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňský kraj využívají podle policie stále více migranti směřující hlavně na západ EU. Dálnici D5 ve směru do Německa jako součást západobalkánské migrační trasy využívají organizovaní převaděči hlavně kvůli rychlosti průjezdu.

Článek

„Migrace byla pro rok 2021 definována jako jedna z priorit krajského ředitelství. Je dlouhodobým tématem s ohledem na skutečnost, že je v našem kraji řada průmyslových zón a ubytoven, kde je vyšší koncentrace cizinců. Jsme také tranzitním územím směrem do SRN a v neposlední řadě je otázka migrace i aktuálním evropským i celosvětovým tématem,“ řekl krajský policejní ředitel Jaroslav Vild.

Při tranzitní nelegální migraci zachytili loni policisté v regionu 48 lidí, meziročně 2,4krát víc. Počet řešených případů se téměř zdvojnásobil na loňských 16. Cizinecká policie provedla 7241 pobytových kontrol, zkontrolovala 13.283 cizinců. Společných akcí s ostatními policejními složkami, úřady práce a celní správou jich uskutečnili 683. Zjistili 61 trestných činů, například padělání a pozměňování veřejné listiny, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, organizování a umožnění nedovoleného překročení hranice, napomáhání k neoprávněnému pobytu a neoprávněné zaměstnávání cizinců. Porušení zákona o pobytu cizinců bylo 561.

„Odbor cizinecké policie disponuje jako jediný z krajského ředitelství speciální technikou a má vyškolené specialisty na odborná zkoumání pravosti dokladů a listin pro potřeby správních a trestních řízení,“ řekl Vild. Nepravých dokladů zjistil 67, meziročně o 22 víc. Osob prokazujícím se tímto dokladem bylo loni 60, proti roku 2020 o 50 procent víc.

Policisté loni zahájili 793 správních řízení o správním vyhoštění z území ČR, meziročně o 401 víc.

Reklama

Doporučované