Hlavní obsah

ŘSD zahájí v pondělí opravu prvních 600 metrů průtahu Nezvěsticemi na Plzeňsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňské Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájí v pondělí ráno opravu první části 2,2 kilometru dlouhého průtahu obcí Nezvěstice na jihu Plzeňska.

Článek

Komunikace je na hlavní silnici první třídy I/19 z Plzně na Spálené Poříčí, Rožmitál, Tábor a dále na Vysočinu a do Jihomoravského kraje. Stavba za více než 108 milionů s DPH je rozdělena do tří etap ve třech stavebních sezonách, letos a na jaře 2023 se opraví 600 metrů v centru obce, řekl dnes ČTK mluvčí ŘSD Adam Koloušek.

Rekonstrukce bude prováděna po polovinách a provoz bude veden jedním jízdním pruhem kyvadlově.

„Kromě opravy povrchu budou upravené chodníky, veřejné osvětlení, kanalizace a postaví se nové parkoviště v centru,“ uvedl Koloušek. Příští rok bude modernizována silnice na okraji obce k železničnímu přejezdu, v roce 2024 je plánována hlavně stavba nové okružní křižovatky na příjezdu do Nezvěstic od Plzně. Celková délka opravy silnice I/19 bude 1200 metrů. Úprava vozovky v místě podjezdu pod tratí je z rekonstruovaného úseku vyjmuta. Právě podjezd je kvůli nedostatečné šířce, výšce i rozhledovým poměrům nevyhovující.

Po dokončení rekonstrukce se zlepší bezpečnost na průtahu, po jehož celé délce jsou špatné podmínky pro pěší a nevyhovující křižovatky. Intenzita dopravy na silnici I/19 trvale roste a výrazně se zvýšila ještě po lednu 2016, kdy byl veřejnosti zpřístupněn vojenský prostor Brdy a vznikla tam chráněná krajinná oblast. Turistů například v okolí Spáleného Poříčí přibylo asi 50 procent.

Podle pražské firmy AF-CITYPLAN, která zpracovala technickou studii průtahu, je zlepšení parametrů průjezdního úseku aktuální minimálně do doby, než se postaví obchvat Nezvěstic, který se připravuje více než 15 let. Má procházet jihovýchodně od obce.

Silnice I/19 spojuje silnici I/20 s dálnicí D3, Plzeňským krajem vede 23,5 km.

Reklama

Doporučované