Hlavní obsah

V Plzni bude 30. ledna veletrh práce, zúčastní se ho desítky zaměstnavatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Desítky zaměstnavatelů i agentur práce budou shánět tisíce pracovníků na 12. ročníku veletrhu práce a vzdělávání Klíč k příležitostem v Plzni, největší akci svého druhu v Plzeňském kraji.

Článek

Bude 30. ledna od 10:00 do 18:00 v hale Lokomotivy na Slovanech, vstup je zdarma. Je jediný v kraji zaměřený na všechny profese i věkové kategorie, řekla ČTK Jana Brabcová, jednatelka pořádající firmy Grafia a prezidentka Asociace institucí vzdělávání dospělých. Zájem firem je podle ní velký. Součástí jsou přednášky a poradny.

„Poslední roky přinesly do pracovního života nové faktory. Po covidu nutnost znovu získat běžné pracovní návyky, stmelovat týmy, které si odvykly spolupracovat. Díky novým zkušenostem z organizace práce si někteří zaměstnanci uvědomili, že chodit do práce a oddělovat soukromý a pracovní život je vlastně výhoda a někdy i privilegium,“ uvedla Brabcová.

V Plzeňském kraji, kde je aktuálně druhá až třetí nejnižší nezaměstnanost ze všech regionů ČR, shánějí zaměstnavatelé veškeré profese –⁠ od dělnických bez nároku na kvalifikaci až po vysoce specializované. Na trhu stále chybí některé profese, za něž jsou podniky ochotny zaplatit vysoké mzdy i náborové příspěvky 50 000 Kč. Mezi ně se řadí podle Brabcové třeba CNC operátoři, programátoři, seřizovači, lékaři, zdravotnický a ošetřující personál. Řada firem nabízí studentské praxe s perspektivou stálého zaměstnání po škole. Lide se mohou na veletrhu přihlásit také na profesní, rekvalifikační a další kurzy. Hodně z nich je zdarma, například kurzy digitální gramotnosti.

Podíl nezaměstnaných v kraji byl v prosinci 2,9 procenta, každý uchazeč si teď může na pobočkách úřadu práce v kraji vybrat v průměru téměř ze dvou volných míst. „O to více se firmy musí snažit nabrat kvalitní zaměstnance. Situace na pracovním trhu se změnila i s příchodem válečných uprchlíků, kteří k nástupu do zaměstnání už nepotřebují pracovní povolení, což se hodí některým firmám, které nechtějí využívat agentury práce,“ řekla Lucie Šimková z Grafie. Osobní setkání na veletrhu podle ní řekne o motivaci zájemce víc než dlouhé mailování.

„Náboroví pracovníci se snaží nabízet benefity na míru. Zkracuje se pracovní doba i pracovní týden, běžně se nabízí částečný home office, sick days, study days, prostory pro příjemné trávení přestávek a další kreativní nápady, jak vyvažovat pracovní a soukromý život,“ dodala Brabcová.

Reklama

Doporučované