Hlavní obsah

V Plzni by měly do dvou let zaniknout všechny herny a kasina, teď je jich 38

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňští zastupitelé dnes schválili novou vyhlášku k regulaci hazardu. Do dvou let by měly zmizet z Plzně všechny herny a kasina, jichž je aktuálně 38.

Článek

Vyhláška bude účinná od 1. dubna 2024, poslední provozovny by měly zavřít nejpozději do konce roku 2025. Schválilo ji dnes 37 zastupitelů, dva se zdrželi a jeden byl proti, zjistila ČTK.

„Negativní jevy, které se s herními místy pojí, převažují nad ekonomickou stránkou věci a příjmem peněz z hazardu do městského rozpočtu,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO). Podle něj s novou vyhláškou souhlasily všechny městské obvody, nejvíc heren je v centru.

Opoziční zastupitel Michal Vozobule připomněl, že jeho TOP 09 jako nový subjekt v zastupitelstvu přišla už v roce 2011 s konceptem nulové tolerance hazardu, podpořené několika tisíci podpisy občanů. V té době bylo v Plzni víc než 200 míst, kde se hazard provozoval.

„K regulaci ve městě docházelo, není to nic nového,“ řekl Vozobule. Vyjádřil ale obavy, aby nová vyhláška nevyvolala soudní spory, pokud se tříletá povolení ukončí dříve. Právník města Dominik Tomášek řekl, že podobně postupovaly třeba Klatovy, Frýdek-Místek a Děčín, který dokonce žádné přechodné období nestanovil a před Nejvyšším správní soudem to minulý měsíc ustál s tím, že to neodporuje českému ani evropskému právu. Možnost zrušit povolení před ukončením jeho platnosti potvrdil už před lety judikát Ústavního soudu a počítá s ním i zákon o hazardních hrách.

Plzeň až dosud regulovala hazard tak, že vyhláškou vymezila místa, kde je možné hry provozovat. Předpokládala, že počet herních míst bude postupně klesat, což se donedávna dělo. Podle vyhlášky města z roku 2017 bylo možné provozovat hry na 98 hracích místech, po loňské novele to bylo 48 hracích míst a dnes je jich 38. Trend postupného snižování se ale zastavil a v posledních měsících bylo podáno několik žádostí o zařazení nových míst do vyhlášky. „Ukazuje se tak, že regulace prostřednictvím zákonné úpravy narazila na limity a bez dalšího zpřísnění regulace na úrovni samosprávy se situace nezlepší. Proto přicházíme s novou vyhláškou, která znamená nulovou toleranci hazardu,“ řekl primátor.

Město očekává, že na odvodech z hazardu letos získá přes 410 milionů Kč. V příštích letech bude ale suma kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku výrazně nižší. Pokles je dán převodem inkasa z online her výhradně ve prospěch státu a zároveň snížením procentuálního podílu z 65 na 45 procent u technických her, zejména automatů. Trend navíc směřuje ke stále vyššímu podílu využívání online her, proto bude příjem z hazardu zřejmě dál klesat. „Drtivé dopady do rozpočtu to mít nebude. Příští rok to bude 200 milionů, poté 130, 70 a 50 milionů korun. A 50 milionů není nic, co by nás mělo motivovat k tomu, abychom na území města nadále tolerovali hazard, herny a kasina a veškeré neblahé dopady jejich fungování. Všichni to v následujících letech poznáme,“ dodal Zarzycký.

Podle radního Jiřího Winkelhöfera (PRO Plzeň) počet klientů adiktologických služeb v Plzeňském kraji, jejichž hlavním problémem je závislost na hazardních hrách, byl v letech 2018 až 2022 nejvyšší za poslední sledovaný rok 2022.

Reklama

Doporučované