Hlavní obsah

V Plzni bude v 12. dubna největší veletrh práce, účastní se ho přes 40 firem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Více než 40 zaměstnavatelů i agentur práce bude shánět tisíce nových pracovníků na 10. ročník Veletrhu práce a vzdělávání v Plzni. Který bude v úterý 12. dubna od 10:00 do 18:00 v hale Lokomotivy v Plzni na Slovanech.

Článek

Organizátoři veletrhu s podtitulem Klíč k příležitostem, který byl v předchozích dvou letech pandemie koronaviru virtuální, čekají stejnou účast jako v běžných letech. „Personalisté se těší na veletrh ‚naživo‘, že se konečně setkají s velkým počtem uchazečů tváří v tvář,“ řekla Jana Brabcová, jednatelka pořádající firmy Grafia a prezidentka Asociace institucí vzdělávání dospělých. Firmy hledají stále nejvíce výrobní dělníky a operátory linek, ale také THP pracovníky, pracovníky do služeb a pečovatelství. Menší poptávka se očekává od podniků automobilového průmyslu a logistických firem. Veletrh je zaměřen také na lidi, kteří by chtěli změnit zaměstnání, na mladé do 25 let i nezaměstnané z Plzně a okolí. Návštěvníci najdou také brigády.

„Zveme ukrajinskou komunitu. Budeme tam mít ukrajinský koutek se sběrem školních potřeb pro děti. A budou tam dva tlumočníci,“ uvedla Brabcová. Uprchlíkům nabídne veletrh kromě výuky češtiny i poradenství s uplatněním na českém trhu práce. Organizátoři preferují přímý kontakt s podniky. Firmy z regionu „hladové“ po nových zaměstnancích z Ukrajiny už nemusí čekat měsíce na vyřízení pracovních povolení. Zhruba polovina firem bude chtít Ukrajince zaměstnat přímo, druhá bude preferovat personální agentury, čímž mohou reagovat na aktuální výpadky zakázek, řekla Brabcová.

Podniky se na veletrh hlásily hojně ještě poslední týden. „Jsou velmi nejistí, protože nejdřív to vypadalo, že trh práce bude dobrý a že přijdou Ukrajinci. Ale zatím to tak nevypadá, protože to jsou většinou ženy, které mají problémy s dětmi, když se o ně nemá kdo postarat. A ve většině firem, pokud to není manuální práce, tak člověk potřebuje jazyk. A řada Ukrajinců také dělat nechce,“ uvedla Brabcová.

Podle Petry Mahdalové, personalistky plzeňské firmy JTEKT, výrobce řízení osobních aut s 900 lidmi, se pracovní trh v regionu díky uprchlíkům určitě zlepší. „Aktuálně už uprchlíky přijímáme, mají velký zájem, zejména na dělnické profese. Mají velmi zodpovědný přístup k práci a jsou velmi dochvilní,“ řekla. Hlásí se hlavně ženy, a ani vysokoškolačky se nebojí práce ve výrobě. Platově jsou na tom podle Mahdalové zhruba dvakrát lépe než na Ukrajině. Na nové Ukrajince spoléhá i výrobce nápojových plechovek CANPACK Stříbro. Ukrajinské zaměstnance už má a přijme další. „Lidé se teď shánějí velice těžko. Hodně se zaměstnancům věnujeme. Nabízíme škálu benefitů a školení, abychom si je udrželi,“ řekla personalistka Klára Koupšetová.

Reklama

Související témata:

Doporučované