Hlavní obsah

Veletrh: Dva roky trvající pandemie koronaviru výrazně změnila trh práce v ČR

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dva roky pandemie covidu výrazně změnila trh práce v ČR. Je to dáno hlavně home office. Podle personalistů lidé zpomalili a nechtějí docházet do práce tolik jako dřív. Jsou ale i tací, kdo potřebují chodit do práce, aby měli řád.

Článek

„Dokonce mám od některých podniků hlášeno, že se vysokoškoláci ptali, zda podle zákoníku práce musí opravdu chodit do práce. Jestli zákoník neumožňuje, aby zůstávali na home office nastálo,“ řekla Jana Brabcová, jednatelka firmy Grafia, která pořádala veletrh práce Klíč k příležitostem v Plzni. Podle ní se o práci ucházelo také několik stovek uprchlíků z Ukrajiny. Mezi těmito extrémními póly skupin pracovníků, kteří si oblíbili práci doma, a těmi, kteří ji nezvládají, je podle Brabcové široká šedá zóna. „Personalisté teď říkají, že potřebují více teambuildingy (společné aktivity ke zlepšení vztahů), fyzicky se s lidmi vidět. Tvrdí: oni se nám odcizili, zpomalili a chtějí být doma v teplákách. Snaží se je teď rozpohybovat a zrychlit,“ řekla.

Zaměstnanci, firmy i psychologové dále podle Brabcové častěji než dřív řeší psychické potíže, jako jsou různé úzkostí a deprese z izolace a z přemíry úkolů. Lidé na home office tvrdí, že pracovali více než v běžné době před pandemií. „Smazala se jim hranice mezi doma a prací, a to je velké riziko všech home office. Dále říkají, že nemohou firmě účtovat 12 hodin, které na úkolech pracovali, protože jim je to hloupé a vypadá to, že práci nestíhají,“ uvedla. U části lidí vedla podle Brabcové práce z domova k prokrastinaci, tedy k odkládání povinností a úkolů, i k vyčerpání.

Personalisté po dvou virtuálních veletrzích kvitovali, že se konečně osobně setkali s velkým počtem uchazečů tváří v tvář. Přes 40 vystavovatelů, z nichž bylo 30 firem, stále nejvíce hledá výrobní dělníky a operátory linek, ale také technicko hospodářské pracovníky do služeb a pečovatelství. Menší poptávka byla od firem z automobilového průmyslu a logistiky. Celkem na veletrh přišlo přes 2000 lidí, návštěvnost omezilo odpolední slunečné počasí. „Ukrajinců tu byly menší stovky. S tlumočníky vždy obcházeli stánky firem po skupinkách,“ řekl Brabcová.

Firmy tvrdily, že se díky ukrajinským uprchlíkům určitě situace na trhu práce zlepší. V silně průmyslovém Plzeňském kraji je dlouhodobě velmi nízká nezaměstnanost, aktuálně 2,7 procenta a v dubnu má ještě klesnout. „V regionu už nebylo kde ‚lovit‘ a koho hledat. Už máme menší desítky ukrajinských zaměstnanců, zejména na dělnické profese. Mají velmi zodpovědný přístup k práci,“ řekla Petra Mahdalová, personalistka plzeňské firmy JTEKT, výrobce řízení osobních aut. Hlásí se hlavně ženy, nebojí se práce ve výrobě, a to ani ty s vysokoškolským titulem. Platově jsou na tom dvakrát lépe než na Ukrajině. „Lidé se teď shánějí velice těžko. Opravdu se snažíme zaměstnancům věnovat a nabízet velkou škálu výhod a školení,“ uvedla Klára Koupšetová z CanPack Stříbro. Výrobce nápojových plechovek už také zaměstnává ukrajinské pracovníky a přijme další.

Reklama

Doporučované