Hlavní obsah

Akrobaté z Losers Cirque Company připravili průřez svými představeními

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V jediném večeru se odehraje nové představení souboru Losers Cirque Company, pásmo samostatných kratších představení, které dostalo název Miniatury.

Článek

Akrobaté a performeři novocirkusového uskupení je uvedou 22. prosince spolu se svými hosty v branickém divadle Bravo!, kde mají svou domovskou scénu. ČTK o tom za soubor informovala Pavla Umlaufová.

„Podobnou sérii, ale už v jiném složení, zopakujeme v Divadle Bravo! v únoru. A doufáme, že z tohoto formátu uděláme v budoucnu pravidelnou sérii, a to tak, aby každý večer byl neopakovatelný a divákům jsme mohli neustále nabízet něco nového a svěžího,“ uvedl k novému představení principál Losers Cirque Company Petr Horníček.

První Miniatury tvoří pět částí. V představení Žena, růže, píseň, kost čtyři tanečnice a akrobatky provádějí diváky světem silných ženských osobností a jejich osobních vzorů. Inspiracemi pro vystoupení se staly slavné osobnosti jako Frida Kahlo a Madonna, ale i trenérka gymnastiky nebo babička, která se vypořádala s ranami osudu po svém.

Tanečnice, akrobatka a žonglérka Alžběta Tichá do Miniatur přispěje vystoupením Stav, pro které je ústřední myšlenka proměna fyzické a psychické stránky člověka. „Vystoupení vzniklo pro diváky, kteří touží překračovat hranice své představivosti, i pro ty, kteří vnímají samotnou obrazovost,“ říká autorka představení. Diváci uvidí její náročnou závěsnou akrobacií na laně, při které se inspirovala i pohybovými vzorci zvířat.

Během doby, kdy byla kvůli opatřením proti šíření pandemie zavřená divadla, začali performeři Martina Illichová a Lukáš Macháček experimentovat se závěsným kruhem nazvaným Aerial Cyr Wheel. V současnosti jsou jediní v Česku a jedni z mála na světě, kteří společně trénují náročné a efektní triky vysoko nad zemí a představují je v rámci Miniatur.

V závěru večera přijde na řadu excentrický performer, žonglér a kouzelník Aleš Hrdlička a předvede svou show na motivy stvoření světa nazvanou Omen. Podle souboru v ní ukáže nepopsatelné a nevysvětlitelné triky se světelnými kruhy symbolizujícími nekonečno a první buňky, které se dále složitě dělí a vyprávějí příběh.

Lukáš Macháček a Jindřich Panský završí Miniatury vystoupením nazvaným 2PíEr. Inspirovali se legendou o Faustovi, který na zem kolem sebe nakreslil posvěcenou křídou kruh, který ho měl ochránit před nadzemskými bytostmi. V bezpečí kruhu pak omílá magické formule, které víří tanec běsů a démonů. V představení se potkávají dvě artistické disciplíny Cyr Wheel a Strapsy a vytváří fúzi dvou rotací – pozemní a vzdušné.

Historie souboru Losers Cirque Company se začala psát při jedné z talentových soutěží, kterou akrobatické duo DaeMen ve složení Petr Horníček a Zdeněk Moravec vyhrálo. Od té doby vystupovali sami i s dalšími akrobaty a tanečníky a vznikla inscenace The Loser(s), později Lůzři a Losers Cirque Company. Dnes mají ve svém repertoáru desítku celovečerních vystoupení. Petr Horníček byl za svůj výkon v inscenaci EGO nominován na Cenu Thálie.

Reklama

Doporučované