Hlavní obsah

Česká odbornice na loutkové divadlo získala mezinárodní ocenění

Ilustrační foto.

Reklama

Dramaturgyně, expertka na loutkové divadlo a předsedkyně českého střediska mezinárodní loutkářské unie UNIMA Nina Malíková získala mezinárodní cenu za celoživotní přínos a službu divadlu.

Článek

Malíková se dlouhodobě zasazuje o propagaci dobrého jména českého loutkářství ve světě, je autorkou mnoha publikací a výstav a mimo jiné také jednou z iniciátorek zápisu českého a slovenského loutkářství na seznam UNESCO v roce 2016.

Malíková získala počátkem prosince na festivalu Tradičního a rituálního divadla v Teheránu cenu Jalala Sattariho za celoživotní přínos a službu divadlu. Dalšími oceněnými je světoznámá německo-americká legenda loutkového divadla Peter Schumann, zakladatel divadla Bread and Puppets, a íránský dramatik Jamshid Malekpur.

Nina Malíková vystudovala Katedru dějin a teorie divadla na Filozofické fakultě UK a poté působila jako dramaturgyně v činohře v Hradci Králové a v Divadle S. K. Neumanna, které se dnes jmenuje Divadlo pod Palmovkou. V současnosti působí jako předsedkyně českého střediska mezinárodní loutkářské unie UNIMA, jako pedagožka spolupracuje s Katedrou alternativního a loutkového divadla DAMU a publikuje v odborných časopisech, jako jsou Divadelní noviny, SAD a Divadelní revue. V letech 2000 až 2015 byla šéfredaktorkou časopisu Loutkář, nejstaršího odborného periodika na světě, se kterým dodnes spolupracuje.

Nina Malíková se kurátorsky podílela na řadě výstav věnovaných historii i současnosti českého loutkového divadla a je spoluautorkou anglickojazyčné publikace Czech Puppet Theatre Yesterday and Today, kterou vydal Institut umění - Divadelní ústav, a řady textů o českém loutkovém divadle publikovaných v zahraničí.

Ocenění je pojmenované po Jalalu Sattarim, spisovateli, který se celý život zajímal o vliv mýtů na lidskou psychiku. Na téma antropologie, mýtů a psychologie napsal přes 70 knih. V roce 2005 obdržel francouzský Řád čestné legie.

„Cenu Jamala Sattariho založili organizátoři festivalu v roce 2011, aby ocenili významné mezinárodní osobnosti z oblasti kultury za jejich přínos v praktické i teoretické problematice performativních umění. Ocenění české umělkyně je velká pocta nejen pro ni, ale i pro Českou republiku a ukazuje sílu naší loutkářské tradice i přesah české divadelní tvorby ve světě,“ uvedla tajemnice českého střediska UNIMA Mirka Potůčková.

UNIMA (Union Internationale de la Marionette) je mezinárodní nevládní organizace přidružená k UNESCO sdružující lidi z celého světa, kteří přispívají k rozvoji loutkářského umění. Československé středisko bylo zakládajícím členem UNIMA v roce 1929, po vzniku samostatné České republiky v roce 1993 vzniklo české středisko, jehož administraci zajišťuje Institut umění – Divadelní ústav.

Reklama

Související témata:

Doporučované