Hlavní obsah

Další loď určená lidem bez domova v Praze by měla letos zahájit provoz

Foto: Unsplash

Bezdomovci mohou nocovat na lodi Hermes.

Reklama

Nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova by se mělo otevřít letos na lodi Janus. Na Vltavě už plave loď Hermes, kde mohou lidé bez domova přenocovat.

Článek

Zařízení bude mít na starost Centrum sociálních služeb Praha (CSSP), které je příspěvkovou organizací hlavního města. „Budeme na ní (na lodi Janus) provozovat nízkoprahové denní centrum, což je jedna z klíčových služeb pro lidi bez domova v Praze. Těchto služeb je stále málo a potřebují kapacitně posílit. Proto je zahájení fungování lodi Janus jedna z našich priorit,“ uvedl ředitel CSSP Martin Šimáček.

Provoz denního centra na lodi Janus měl být podle dřívějších vyjádření zástupců pražského magistrátu zahájen v roce 2021. Zdržení podle Šimáčka způsobilo především to, že ukotvení lodi bylo technicky náročnější, než se předpokládalo.

Nízkoprahová denní centra jsou určená zvláště lidem bez domova a osobám v nepříznivé finanční a sociální situaci. Zařízení jsou otevřená v denních hodinách a nabízí obvykle možnost osobní hygieny, ošacení a stravu. V Praze tato zařízení nyní provozují například Armáda spásy, Arcidiecézní charita Praha nebo Naděje. K největším denním centrům v metropoli patří středisko U Bulhara v centru Prahy, které podle informací na webu organizace Naděje má denní kapacitu 350 osob, a Centrum sociálních služeb Bohuslava Bureše, které v Praze 7 zřizuje Armáda spásy.

Noclehárna na lodi Hermes funguje od začátku února roku 2007. Nynější kapacita lodi umožňuje přenocování až 180 lidem bez domova. Loď Hermes byla postavena v roce 1962 jako plavidlo určené pro přepravu zboží. Na konci roku 2006 nechal pražský magistrát loď Hermes přestavět na ubytovací zařízení s cílem, že se plavidlo bude využívat jako noclehárna pro osoby bez přístřeší.

Reklama

Doporučované