Hlavní obsah

Ekospol plánuje stavbu tisíců bytů na pražském Zličíně

Foto: Ekospol

Ilustrační foto.

Reklama

Developerská společnost Ekospol plánuje na místě současného průmyslového areálu mezi pražským Zličínem a sídlištěm Řepy postavit až 2621 bytů ve 12 domovních blocích.

Článek

Vyplývá to ze zveřejněné dokumentace pro posouzení vlivu záměru na životní prostředí (EIA). Firma by podle ní chtěla začít stavět příští rok a poslední byty dokončit v roce 2032.

Rozsáhlý pozemek se nachází u vlakové stanice Praha-Zličín a nyní jsou na něm podle dokumentace skladovací prostory, malé provozovny, parkoviště, stavebniny a podobně. Firma plánuje stávající stavby zbourat a na jejím místě postavit bytovou čtvrť. „Území je projektově rozčleněno na jednotlivé městské bloky, které tak navazují na tradici pražských blokových čtvrtí – Vinohrady, Holešovice, Vršovice, Smíchov,“ stojí v dokumentu.

Stavbu chce Ekospol uskutečnit v devíti etapách, první z nich s plánovanými 347 byty pro 746 obyvatel by firma podle dokumentace ráda zahájila příští rok. Podle dřívějších informací se má jednat o dosud největší rezidenční projekt firmy Ekospol.

Osou nové zástavby má být plánované prodloužení tramvajové trati ze sídliště Řepy do Zličína. Podél budoucí trati plánuje investor komerční prostory a nejvyšší budovy s 12 patry. Směrem k okrajům brownfieldu se pak má zástavba snižovat až na úroveň čtyř pater.

Novou zástavbu má s nynější tramvajovou zastávkou Sídliště Řepy propojit lávka pro pěší a cyklisty vedoucí nad železnicí. „Rozčlenění území počítá s plochami pro mateřskou školu a základní školu,“ píše se v dokumentaci. Celkový počet parkovacích stání v obytném souboru má být 2248.

Reklama

Související témata:

Doporučované