Hlavní obsah

Japonský filmový festival Eigasai v Praze otevře 21. února komedie Kapka lásky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Japonský filmový festival Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy otevře v pražském kině Lucerna 21. února romantická komedie Kapka lásky. V letošním 15. ročníku festivalu uvedou jeho organizátoři do 27. února osm filmů.

Článek

Všechny budou s českými titulky a vyjma snímku Můj soused Totoro se bude jednat o jejich první a ve většině případů jediné uvedení v ČR. ČTK o tom za pořadatele informovala Zuzana Rybářová.

„Filmy jsme vybírali tak, aby divákům daly především naději, inspiraci, a snad i sílu současnou situaci překonat. Když něco ztrácíme, zároveň s tím k nám přichází naděje to ztracené znovu nalézt. A znovunalezeného si mnohem víc vážíme. Odtud se zrodil motiv letošního festivalu Ztráty a nálezy,“ uvedl Ondřej Hýbl, předseda Česko-japonské společnosti, která je organizátorem festivalu.

Po úvodním snímku, v němž se diváci mohou seznámit s výrobou populárního alkoholického nápoje sake, přehlídka nabídne filmy Jahodová píseň, Doma u Moriho, Zrozeni ke slávě, Hotel u jezera, Krotitelka duchů, Sbohem ústa a Můj soused Totoro.

„Osobně bych divákům doporučil projekci nazvanou Zrozeni ke slávě. Jedná se o naprosto unikátní filmový počin. Jde o komentovaný časosběrný dokument z nitra tradiční kjótské rodiny, připravující čtyřleté syny kjótské rodiny Šigejama na první veřejné vystoupení. Hloubka tohoto vhledu zůstává skryta i samotným Japoncům. Nic autentičtějšího a hlubšího z oblasti japonských tradic si už asi ani nelze představit,“ podotkl Hýbl.

Součástí letošního programu bude loni zrušený Japonský den. Uskuteční se 26. února v podobě workshopů v Galerii Lucerna, kde se zájemci budou moci naučit skládat origami, vyzkoušet si psaní kaligrafie štětcem nebo výrobu talismanů pro štěstí. Více informací je na stránkách festivalu Eigasai.

Reklama

Doporučované