Hlavní obsah

Výstava nabídne zájemcům hlubší vhled do vzniku animovaných filmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Z výstavy Světy české animace.

Reklama

Vzbudit zájem o animované filmy i o proces vzniku animace chtějí autoři výstavy, která bude od čtvrtka denně přístupná v Pražské tržnici.

Článek

Jmenuje se Světy české animace a je určena především rodinám s dětmi a školním výpravám, ale i lidem s hlubším zájmem o animaci, třeba studentům a filmovým profesionálům. Výstava potrvá do 3. července, dnes ji pořadatelé představili novinářům.

Hlavním kurátorem výstavy je režisér Jan Bubeníček, který loni sklízel úspěch s celovečerním animovaným filmem Myši patří do nebe nominovaným na Evropské filmové ceny. Spolu s ním garantují projekt filmový dramaturg a pedagog FAMU Jiří Kubíček, scénárista Edgar Dutka a producentka Zuzana Bukovinská.

„Animace propojuje nezměrnou lidskou fantazii s precizní technikou a řemeslem,“ uvedl Bubeníček. „Doposud zde byly spíše expozice zaměřené na jednotlivé osobnosti tohoto filmového oboru - Jana Švankmajera, Jiřího Trnku, Břetislava Pojara, Adolfa Borna a další. Výstava Světy české animace je však zasvěcená i scenáristům, střihačům, zvukařům, kameramanům a mnoha dalším lidem, kterým se staly filmové ateliéry od roku 1945 dodnes druhým domovem,“ řekl.

Připomněl, že sám nemá příliš rád výstavy, které mapují jen to, co bylo. „Je to nádherná podívaná, ale nevypovídá to o energii, kterou film má. My jsme tu shromáždili jsme artefakty, ale zároveň chceme diváka vtáhnout do procesu, kterým animace vzniká,“ řekl. Výstava by podle něj mohla i přiblížit zdánlivě znesvářené tábory zastánců klasické animace a animace počítačové. „Chceme ukázat, že to je pořád to samé, jen místo tužky je nástrojem počítač,“ doplnil.

Výstava je rozdělena do několika částí. V té první je svět optických hraček, hříček a technických vynálezů, které vedly k objevu kinematografie a posléze vzniku animace. Návštěvníci spatří techniky a technologie používané od jejího vynálezu do současnosti. Uvidí vznik filmu od nápadu po výsledek.

Ve druhé části jsou originální artefakty – kresby, výtvarné návrhy, obrázkové scénáře, loutky, rekvizity a dekorace. V další části si mohou diváci některé animační techniky vyzkoušet sami v malých studiích. Pro mladší děti je tu výtvarná dílna s cílem vytvořit vlastní hračku založenou na principu animace a dětský koutek.

Bubeníček uvedl, že na výstavě i 60 obrazovek a zmínil „megaexponát“ nazvaný Nebe české animace. „Vyrobili jsme diorama, jehož součástí je zmínka o asi 600 jménech, která něco znamenala pro českou animaci,“ dodal. Instalace Cesta českého animátora od minulosti k budoucnosti chce zase ukázat současný stav české animace, na níž se podíleli tvůrci jako Jiří Barta, Pavel Koutský, Michal Žabka, Galina Miklínová či Darja Kaščejevová.

Součástí výstavy je studovna s kavárnou, místo určené vážnějším zájemcům o českou animaci, fandům, studentům i profesionálům. Těm tvůrci nabízí ucelené informace o co největším počtu českých animovaných filmů, možnost prostřednictvím video-jukeboxů zhlédnout ukázky prací českých tvůrců, profesionálů i studentů. Prostor bude sloužit i pro přednášky, besedy a workshopy.

Výstavu pořádá společnost Art Movement, která v Praze na výstavách představila tvorbu Tima Burtona, Davida Cronenberga či studia Pixar.

Reklama

Související témata:

Doporučované