Hlavní obsah

Národní galerie ukáže zen v Salmovském paláci a nové stálé expozice

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Národní galerie Praha (NGP) letos po dvou letech otevře Salmovský palác na Hradčanech, ukáže v něm výběr zenového umění.

Článek

Koncem roku nabídne dvě nové expozice: Česká architektura 1958 až 1989 a České umění 1939 až 2021. Výstava V kroužcích dýmu se bude věnovat motivu zobrazení umělce jako kuřáka v českém výtvarném umění přelomu 19. a 20. století a meziválečného období. Připravují se i projekty u příležitosti francouzského a českého předsednictví v Radě Evropské unie. NGP to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Loni, tedy ve druhém pandemickém roce, zaznamenala galerie 350 000 návštěvníků včetně on-line prohlídek. V době před pandemií roční návštěvnost činila podle výročních zpráv galerie 600 000 až 700 000 lidí. Koncem minulého roku generální ředitelka NGP Alicja Knastová uvedla, že by chtěla do roku 2026 zvýšit návštěvnost na milion hostů ročně včetně těch, kdo se účastní různých kurzů a prohlídek, které se konají on-line.

Jednou z prvních nových výstav v NGP bude od 29. dubna retrospektivní přehlídka tvorby jedné z mála českých umělkyň, které se v 90. letech prosadily na velkých výstavách v zahraničí – Markéty Othové. Její tvorba se řadí k tradici české konceptuální černobílé fotografie. Do NGP se vrátí prezentace laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let. Novou spoluprací je Fotograf festival, který propojí akce a umělce ze střední a východní Evropy.

Sbírka umění Asie připravuje pro znovuotevřený Salmovský palác kolekci japonských zenových tušových maleb a kaligrafií pocházejících z období od 16. do 20. století, kterou Národní galerii Praha daroval nizozemský sběratel umění Felix Hess, a která čítá více než 520 děl. Tematický výběr z této kolekce přinese výstava Zenga od 27. května.

Ke konci roku otevře NGP ve Veletržním paláci nové sbírkové expozice pokrývající české umění v letech 1939 až po současnost a architekturu z období let 1958 až 1989. Ačkoli se zaměří na období, v němž byly umění a kritéria posuzující jeho kvalitu výrazně zpolitizovány, expozice se pokusí pojmout tuto éru komplexně a postavit vedle sebe umělecké fenomény i tehdejší fungování NGP, uvádí galerie.

NGP loni také na letošek avizovala retrospektivní výstavu o malíři Josefu Mánesovi. Připravuje ji několik let s podporou Grantové agentury ČR, v roce 2019 vyzvala veřejnost, aby jí poskytla informace o nezvěstných dílech či dokumentech spjatých s jeho životem, které se nacházejí v soukromých sbírkách. Výstava se původně připravovala na přelom let 2020 a 2021, v prvním z nich uplynulo 200 let od jeho narození, v roce 2021 pak 150 let od jeho úmrtí.

„Výstava Josef Mánes bude posunuta na jaro 2023. Důvodem je, že Senát začátkem letošního roku požádal NGP o prostory Valdštejnské jízdárny za účelem výstavy Alfonse Muchy spolupořádané Senátem ČR a Johnem Muchou u příležitosti předsednictví ČR EU. NGP souhlasila s posunutím výstavy,“ řekla ČTK mluvčí NGP Eva Sochorová.

U stejné příležitosti NGP ve spolupráci se Centre Pompidou plánuje akci Move, kterou centrum každoročně pořádá od roku 2017. Projekt Move: Intimita jako zdroj bude po prezentaci v Paříži představen v červnu v Praze. Move je akce na pomezí tance, performance a pohyblivých obrazů. Od července do prosince se uskuteční výstava Mileny Dopitové v Bruselu a projekt s názvem Umělci pro Evropu, který v Bruselu představí mladou uměleckou generaci.

Reklama

Doporučované