Hlavní obsah

O víkendu v Praze pokračují kulturní benefiční akce pro Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Praze se o víkendu budou konat další benefiční kulturní akce na podporu Ukrajiny. Uskuteční se koncerty a divadelní představení, jejichž výtěžek pořadatelé věnují do veřejných sbírek.

Článek

Dalším dnem dnes pokračuje akce Bdění pro Ukrajinu, kterou od středečního večera pořádá iniciativa Studenti pro Ukrajinu. Při třídenním nepřetržitém streamování z Nové scény Národního divadla se střídají řečníci či muzikanti, přenos lze sledovat na sociálních sítích.

Charitativní spolek Srdcovka s Prahou 9 pořádá dnes od 14:00 v parku Přátelství na Proseku koncert s názvem Srdcovka Ukrajině. Vystoupí na něm třeba Leona Machálková, Jaroslav Svěcený, Děda Mládek Ilegal Band, Adam Mišík, Support Lesbiens, Post-It, Elvis Presley show nebo O5 a Radeček.

Sérii benefičních akcí na podporu Ukrajiny připravila Městská divadla pražská v divadle Komedie. První koncerty, performance, projekce i recitace protiválečných básní připravili umělci na dnešek, začnou v 17:30. Vstupné je dobrovolné. Vybraná částka bude zaslána na sbírku Pomozte Ukrajině s Pamětí národa.

Hlavním bodem programu je projekce dokumentárního filmu V Kyjevě se nestřílí a debata Ukrajina, co se tam děje a jak jí pomoci, kterou povede filozof a publicista Jan Motal s Martinem Ocknechtem, spoluautorem scénáře filmu a pracovníkem neziskové organizace Paměť národa, a Martou Burdiak, bohemistkou a překladatelkou pocházející ze Lvova.

Akci s názvem Zábradlí pro Ukrajinu! pořádá dnes od 16:00 do 18:00 Divadlo Na zábradlí. Ve foyer divadla bude mít v tu dobu kdokoli přístup k mikrofonu, aby mohl projevit svou podporu Ukrajině a jejím obyvatelům. Spolu s herci a dalšími zaměstnanci divadla dostanou diváci prostor pro hudební vystoupení, recitaci či jakýkoliv jiný příspěvek k tématu. K programu bude patřit také vernisáž připravované výstavy děl ukrajinských umělců.

Paralelně bude ve foyer divadla třetí den přenášen 72 hodin dlouhý stream Bdění pro Ukrajinu. Při akci Zábradlí pro Ukrajinu! bude možné do divadla přinést také potřebnou materiální pomoc pro Ukrajince prchající ze země - materiální sbírka bude cílená zejména na zajištění potravin s dlouhou dobou expirace a nádobí, deskové hry a hračky pro mladší i starší děti.

Na odpolední program naváže večerní představení inscenace Zlatá šedesátá, pojednávající o životě filmaře Pavla Juráčka a zachycující mimo jiné i období sovětské okupace Československa. Sobotní uvedení této inscenace původně mělo být jedním z posledních, vedení divadla se však rozhodlo ponechat titul ve světle aktuálních událostí i nadále na repertoáru Divadla Na zábradlí, scény spojené s klíčovými osobnostmi československé cesty k demokracii.

Reklama

Doporučované