Hlavní obsah

P+R parkoviště u metra B Nové Butovice by mělo být hotovo v roce 2023

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nový záchytný P+R parkovací dům u stanice metra B Nové Butovice mají firmy Metrostav a Trigema dokončit ve druhém čtvrtletí roku 2023.

Článek

Novinářům to dnes při poklepání základního kamene stavby řekl náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). V domě bude asi 400 parkovacích míst, zhruba polovina bude vyhrazena pro místní obyvatele. Stavba vyjde na přibližně 293 milionů korun.

Město také dnes otevřelo menší parkoviště u metra Depo Hostivař a minulý týden velký parkovací dům na Černém Mostě. Další plánuje na Zličíně nebo Opatově. Praha se potýká s nedostatkem míst na parkovištích P+R dlouhodobě.

Cílem P+R parkovišť je nabídnou dojíždějícím řidičům možnost zanechat auto na okraji metropole a dále pokračovat MHD. Nový parkovací dům vznikne na nynějším parkovišti v Petržílkově ulici, kde je asi 170 míst pro parkování místních. „Aby bez náhrady zanikly by nebylo vhodné, takže samozřejmě pro rezidenty zachováme místa v parkovacím domu, dokonce se pro ně parkování rozšíří o nějakých 15, 16 míst,“ řekl Scheinherr. Stavební firmy podle něj nyní začnou připravovat staveniště, hlavní práce mají začít v březnu.

Dnes podle náměstka také začalo fungovat menší parkoviště pro asi 70 aut u stanice metra A Depo Hostivař. Minulou středu magistrát otevřel velký parkovací dům na Černém Mostě, kde zaparkuje 886 aut a jehož stavba vyšla na asi půl miliardy korun. Zhruba polovinu peněz město získalo z evropských fondů.

Scheinherr doplnil, že příští rok by magistrát chtěl zahájit stavbu dalšího parkovacího domu u metra Opatov, ke které má hotovou dokumentaci pro stavební povolení. „Jsme hodně blízko také dokumentaci ke stavebnímu povolení pro P+R parkovací dům u depa Zličín,“ dodal. Kromě toho podle něj město plánuje menší parkoviště například v Kyjích a na dalších místech.

Vedení magistrátu od srpna zvedlo cenu stání na většině záchytných parkovišť, kterých provozuje 20. Na čtyřech nově lidé za denní stání platí 100 korun a na devíti 50 korun. Zbylých sedm, která nejsou hlídaná, jsou nově na 12 hodin zdarma. Dosud řidiči na všech parkovištích kromě jednoho za den zaplatili 20 korun. Zvýšení cen kritizovalo opoziční hnutí ANO, podle kterého zdražení vede k tomu, že řidiči spíše jezdí auty až do centra.

Reklama

Doporučované