Hlavní obsah

Praha 1 plánuje stavbu zbrojnice dobrovolných hasičů v Holbově ulici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Prahy 1 nechá připravit architektonickou projektovou studii zbrojnice pro jednotku dobrovolných hasičů, kterou zřizuje. Rozhodli o tom zastupitelé městské části.

Článek

Pro další přípravu vybrali ze dvou navržených variant tu v Holbově ulici u výjezdu z Těšnovského tunelu. Druhou možností byla parcela na Strahově, kterou však zastupitelé kvůli vzdálenosti od centra nedoporučili.

Nynější prostory jsou podle vedení radnice pro jednotku, kterou Praha 1 založila v roce 2011, nedostačující. Na základě dnešního usnesení nechá rada městské části připravit studii, které rozpracuje stavbu v Holbově ulici, a následně ji opět předloží zastupitelstvu.

Radnice si už studií nechala zmapovat možná místa pro vybudování nové zbrojnice, která původně podle starosty Petra Hejmy (STAN) zahrnovala i další parcely. Nakonec se stavba ukázala reálná jenom v Holbově poblíž budovy ministerstva dopravy a na Strahově u Vaníčkovy ulice. V případě Strahova byl nicméně problém v dojezdové vzdálenosti a také faktu, že pozemky jsou v katastrálním území Prahy 6, takže nakonec zvítězila druhá varianta.

Pro stavbu bude nutná změna územního plánu, takže budování zbrojnice hned tak nezačne. „Je to projekt, který nebude trvat měsíce, bude trvat nějaký ten rok, než tu hasičárnu otevřeme,“ řekl Hejma. O investici nicméně chce vedení radnice definitivně rozhodnout ideálně ještě v tomto volebním období. Na stavbu by městská část mohla získat evropskou dotaci.

Dobrovolní hasiči zasahují nejen při hašení požárů, ale rovněž třeba při povodních, kdy pomáhají s evakuací obyvatel, čerpáním vody nebo odstraňováním škod. V Praze je podle dřívějších informací 24 jednotek dobrovolných hasičů, které jsou určeny pro zásahy na celém území města. Dalších 14 jednotek je vyčleněno pouze pro danou městskou část. Jednotky zřizuje obec a jsou závislé na jejím rozpočtu. Obec vlastní i veškeré vybavení. V čele je velitel zodpovědný starostovi. V Praze působí přes 2500 dobrovolných hasičů.

Reklama

Související témata:

Doporučované