Hlavní obsah

Praha 3 koupí hrobku na Olšanských hřbitovech pro sociální pohřbívání

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Prahy 3 koupí od Správy pražských hřbitovů hrobku na Olšanských hřbitovech, kterou následně využije pro takzvané sociální pohřby lidí, jejichž příbuzné se nepodaří dohledat.

Článek

Podle starosty Jiřího Ptáčka (TOP 09) dosud byly pohřby, které musí samosprávy ze zákona zajistit, dělány nevyhovujícím způsobem. Do hrobky by se mělo vejít asi 300 uren.

Praha 3 podle Ptáčka ročně zajistí 20 až 30 sociálních pohřbů. Městské části kremaci proplácí stát. Zákon však už obcím nenařizuje mít hrob, kam by se ostatky ukládaly, či zajišťovat jakékoli obřady. V Praze 3 nyní podle starosty popel končí ve společné hrobce, kde je promísen s hlínou. „Osobně mi to přijde jako dost nedůstojné,“ řekl.

V případě sociálních pohřbů podle něj často jde o lidi bez domova, ale zdaleka ne jen o ně. „Nám se i v minulosti stalo, že zemřelý byl pochován tímto způsobem a pak ex post se zajímali jeho příbuzní, kteří třeba nějakou dobu pobývali v zahraničí, nebo třeba ty vztahy nebyly tak pevné, ale nějaké byly, jakým způsobem bylo s jejich příbuzným naloženo. A pak byli docela zhrozeni z toho, jak to celé dopadlo,“ vysvětlil Ptáček.

Hrobku radnice plánuje podle schváleného materiálu koupit za zhruba 68.000 korun a následně zrenovovat tak, aby umožnila důstojné ukládání pozůstatků. To se bude dít v půlročním intervalu na jaře a na podzim. První uložení by se mělo po dnešním schválení uskutečnit už letos na jaře.

Reklama

Související témata:
Olšany

Doporučované