Hlavní obsah

Praha 5 vypíše tendry na stavbu školy a dočasné školské prostory

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Prahy 5 plánuje vypsat veřejnou zakázku na stavbu základní školy, která by měla vzniknout na místě současné speciální školy pro děti s autismem v ulici V Cibulkách v Košířích.

Článek

Stavba by měla vyjít asi na čtvrt miliardy korun bez DPH. Radnice zároveň plánuje stavbu mateřské školy místo nynější dvoutřídky v ulici Naskové. Do doby, než budou stavby hotové, bude městská část hledat dočasné prostory pro výuku.

Důvodem plánovaných investic je nedostatečná kapacita škol v oblasti Košíř. Městská část se nedávno dohodla s magistrátem na tom, že od něj získá areál speciální školy pro děti s autismem V Cibulkách, kde následně vybuduje velkou školu. Výměnou radnice přenechá městu pozemky poblíž základní školy Nepomucká, kde přestavbou nynějšího dřevěného pavilonu vzniknou moderní prostory pro děti s autismem.

Radnice na stavbu nové základní školy vypíše veřejnou zakázku, již dříve si nechala zpracovat architektonickou studii. Využije takzvanou metodu Design & Build, při které vybraný dodavatel zajistí kompletní práce včetně projektové dokumentace. Dřívější architektonická studie odhadovala náklady na stavbu na 192 milionů korun bez DPH, ale cena se zřejmě zvýší. „S ohledem na vývoj cen ve stavebnictví se však předpokládá, že celkové náklady přesáhnou částku 250 milionů korun bez DPH,“ stojí ve schváleném dokumentu.

Kromě toho plánuje městská část vypsat soutěž na prostory, které by měla využívat do doby rozšíření školských kapacit. Kromě základního školství by měly nabídnout i předškolní třídy, protože radnice plánuje místo nynější dvoutřídní školky v Naskové ulici postavit zařízení s pěti třídami a do té doby bude nutné děti někam umístit. „Hledané prostory musí být k dispozici po čtyři školní roky, od roku 2022/2023 do roku 2025/2026 včetně. Vítaná je eventuální možnost prodloužení, pokud by došlo k prodlení s výstavbou školy,“ stojí ve schváleném dokumentu.

Podle demografické prognózy, kterou si Praha 5 dříve nechala zpracovat, vzroste do konce roku 2030 zejména vlivem nové výstavby počet obyvatel Prahy 5 ze současných zhruba 86.000 o 12.000 až 19.000 lidí. Výrazně má vzrůst počet dětí i seniorů. Proto bude nutné zajistit dalších 1500 míst v základních školách. Kromě plánované školy v Košířích mají další vzniknout ve vznikající čtvrti Smíchov City a na Barrandově.

Ohledně školství se na radnici Prahy 5 objevily spory v souvislosti s tím, že starostka Renáta Zajíčková (za ODS) má od městské části pronajatou školskou budovu v Plzeňské ulici pro svoje soukromé gymnázium. Podle kritiků by ji měla přenechat původnímu účelu základní školy a nebylo by nutné utrácet stamiliony za novou budovu. Starostka uvedla, že pokud se to ukáže jako nejlepší řešení, je ochotná budovu uvolnit. Zároveň odmítla, že by byla ve střetu zájmů s odkazem na to, že v době uzavření smlouvy o pronájmu školy nebyla v politice.

Reklama

Doporučované