Hlavní obsah

Praha upraví okolí křižovatky U Bulhara pod magistrálou a centrum Naděje

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát zahájí letos úpravy okolí křižovatky U Bulhara, kde se pod magistrálou nachází denní centrum Naděje pro lidi bez domova. Město si nechalo vypracovat studii, kterou projednali městští radní a schválili změny.

Článek

Vedle zlepšení samotného centra Naděje by výhledově měl na nynějším parkovišti vzniknout kulturní prostor s galerií, v plánu jsou i úpravy ulice U Bulhara a přilehlé křižovatky, která by měla být přívětivější pro pěší a cyklisty.

Denní centra poskytují bezdomovcům oblečení, lékařské ošetření i možnost se umýt. Magistrát pronajímá Naději prostor pod magistrálou od roku 2007. Původně mělo centrum u křižovatky zůstat jen do poloviny roku 2010, město mu však smlouvu opakovaně prodloužilo, naposled loni v květnu na dva roky, což kritizovala radnice Prahy 1. Podle vedení magistrátu je podobné zařízení u hlavního nádraží potřeba a zůstane tam natrvalo. Proto vznikla studie, která navrhla, jak prostor vylepšit a zatraktivnit jak pro klienty centra, tak pro další veřejnost.

Navržené úpravy jsou rozděleny do tří oblastí, první se týká centra Naděje, druhá přilehlého parkoviště a třetí ulice U Bulhara. Náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) řekl, že odhad nákladů na úpravy je 20 milionů korun. „Myslíme si, že celý projekt bude dokončen do dvou let a že začneme ještě v tomto pololetí,“ dodal. První úpravy by se podle něj měly týkat centra Naděje, které se dočká nového plotu, povrchů a lepšího hygienického zázemí pro klienty. Magistrála by měla fungovat jako strop a plot jako fasáda, takže centrum bude podle návrhu „venkovním interiérem“.

V další fázi přijde na řadu parkoviště, kde by podle studie měl vzniknout alternativní veřejný prostor s pavilonem sloužícím jako galerie. V ulici U Bulhara pak studie počítá s rozšířením chodníků, zlepšením průjezdnosti pro cyklisty, novými povrchy nebo přidáním zeleně. Město podle Hlaváčka také připravuje úpravy křižovatky U Bulhara směrem na Žižkov, které by měly zlepšit její prostupnost pro pěší a cyklisty.

Podle radního Jana Chabra (TOP 09) by v budoucnu mohlo město prodloužit centru Naděje nájem na delší dobu. „Z našeho pohledu se otevírá prostor i s ohledem na to, že tam činíme takto velkou investici, aby tam byla delší časová lhůta pro trvání nájemní smlouvy,“ řekl. Radní Milena Johnová (Praha Sobě) dodala, že v rámci snahy o decentralizaci zařízení pro lidi bez domova Naděje snížila rozsah poskytovaných služeb a město se snaží otevírat další menší denní centra.

Ředitel pražské pobočky Naděje Dan Svoboda dodal, že denní centrum v oblasti vzniklo právě proto, že se tam lidi bez domova zdržovali, takže jejich přítomnost těžko může být důsledkem jeho existence. Doplnil, že denně od 09:00 do 19:00 služby centra využije asi 150 klientů, kteří mohou třikrát týdně navštívit praktického lékaře a jednou týdně gynekologa a zubaře. Problém nicméně podle něj letos nastal s financováním lékařské péče poté, co organizaci vypršela evropská dotace.

Do srpna by podle Svobody Naděje měla být schopná platit lékaře z grantu magistrátu, poté by ale potřebovala dotaci ministerstva zdravotnictví, kterou dříve dostávala. „Zatím máme informaci, že ministerstvo zdravotnictví nepočítá s dotací,“ řekl. Dodal, že doufá ve změnu postoje ministerstva.

Reklama

Související témata:

Doporučované