Hlavní obsah

Praha uzavře dohodu s obchodním centrem na Zličíně o stavbě P+R parkoviště

Foto: Hlavní město Praha

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát uzavře dohodu o stavbě P+R parkoviště s firmou CGI Metropole, která provozuje obchodní centrum na Zličíně. Dnes to schválili městští radní.

Článek

Parkoviště by mělo podle zatím nezávazné dohody stát na pozemcích firmy a město by za něj zaplatilo v letošních cenách 1,3 miliardy korun. Pro město by bylo vyhrazeno 1400 parkovacích míst a pro obchodní centrum 550. Město na Zličíně připravuje i další parkovací dům.

Firma na základě dříve uzavřeného memoranda vypracovala studii proveditelnosti parkovacího domu. „Podle této studie je možné na pozemky umístit parkovací dům o kapacitě až 1400 parkovacích míst v nadzemním parkovacím domě o celkem šest nadzemních podlažích s využitelnou střešní plochou pro další parkovací plochu. V tomto objektu by bylo umístěno jak parkoviště P+R, tak komerční parkoviště obchodního centra, které by ve stejném objektu využívalo také podzemní stání,“ stojí v dnes schváleném dokumentu.

Město by na základě schválené dohody mělo nyní vypracovat příslušné smlouvy, které by již byly právně závazné. „Princip je dost podobný, jako byl v případě obchodního centra na Chodově, kde v rámci parkovacího domu máme také P+R parkoviště,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Dohoda je podle dokumentu pro město výhodná proto, že pozemky mají přímé oboustranné napojení na Rozvadovskou spojku, jsou blízko stanice metra a s ohledem na blízkost dálnice se nehodí k jinému typu výstavby.

Magistrát připravuje také parkovací dům o kapacitě 500 vozidel umístěný v blízkosti připravované povrchové stanice Depo Zličín. Dříve také město plánovalo na Zličíně podzemní parkoviště P+R o kapacitě až 725 stání, s ohledem na vysoké náklady však tento záměr nahradilo právě dohodou s obchodním centrem.

Praha loni dokončila na Černém Mostě stavbu P+R parkovacího domu pro 886 aut za zhruba půl miliardy korun. Nedávno zahájila stavbu dalšího u stanice metra B Nové Butovice, ten má nabídnout 400 stání a vyjít na 293 milionů korun. Další dům magistrát plánuje například na Opatově na Jižním Městě. P+R parkoviště jsou určená především pro dojíždějící Středočechy a mají ulevit dopravě v metropoli tím, že řidiči zanechají auto na kraji města a pokračují MHD.

Reklama

Doporučované