Hlavní obsah

Přelet nad loutkářským hnízdem nabídne v Praze loutková divadla pro malé i velké

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Počátkem listopadu se v Praze bude konat tradiční přehlídka loutkových divadel Přelet nad loutkářským hnízdem. Diváci i festivaloví hosté se tentokrát sejdou nejen v Divadle Minor, ale nově i ve vršovickém kulturním centru Vzlet.

Článek

Představení profesionálních i amatérských souborů pro děti i dospělé doplní setkání odborníků a výtvarné dílny. Festival potrvá od 3. do 6. listopadu, uvedli pořadatelé.

Přehlídku vyhlašuje České středisko UNIMA a pořádá Spolek pro vydávání časopisu Loutkář. Během festivalu pořadatelé také předají Cenu Erik určenou pro nejinspirativnější loutkářskou inscenaci uvedenou v předchozí sezoně, bez ohledu na to, zda byla uvedena na Přeletu. Loni ji dostalo plzeňské Divadlo Alfa za titul Putování dobrého Hanse Böhma Evropou.

Letošní 32. ročník Přeletu nad loutkářským hnízdem zahájí čtvrtek 3. listopadu na Malé scéně Divadla Minor. Dramaturgie prvního dne se zaměřuje na školní i nezávislé projekty studentů Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU. Začínající loutkáři se představí hned čtyřmi inscenacemi - Zlín, Hedvábí, O perníkové chaloupce a Karkulka aneb jak se do lesa, tak se z lesa těžko. Festival se dlouhodobě snaží umožnit studentům etablovat se v praxi a představit svou práci veřejnosti.

V pátek 4. listopadu se přehlídka poprvé přesune do prostor bývalého vršovického kina Vzlet. Multifunkční prostor s kavárnou představí pohádku Uši pro princeznu od Studia Damúza, nostalgické posezení u čaje Moskva-Dačnoje, které hraje Alfréd ve dvoře, nebo inscenaci Antigona, jíž připravily DRAK a Městská divadla pražská. V Minoru se v pátek bude hrát Thálií oceněná inscenace domácího souboru Bratři naděje.

Na pohádkové klasiky i adaptace, které necílí jen na nejmenší diváky a představují to nejlepší z české i slovenské loutkové scény, se mohou diváci těšit o víkendu 5. a 6. listopadu v Divadle Minor. Představí se i amatérské soubory, které v letošním roce zaujaly odbornou porotu na přehlídce Loutkářská Chrudim jako pohádka s environmentální tematikou s názvem Kráva a dědeček souboru Bubu ze Vsetína.

Více informací o programu a vstupenkách je na webových stránkách www.prelet.cz.

Reklama

Doporučované