Hlavní obsah

Průmyslový palác převezmou stavbaři, mají obnovit památku poničenou požárem

Průmyslový palác v Praze čeká dostavba.

Reklama

Zástupci magistrátu a městské firmy Výstaviště Praha dnes předají stavební firmě k rekonstrukci Průmyslový palác, který vyhořel v roce 2008. Náklady na obnovu mají být zhruba 2,64 miliardy korun, hotova má být v roce 2024.

Článek

Kromě dostavby vyhořelého křídla bude opraveno rovněž druhé křídlo a střední trakt. Práce provede konsorcium Společnost pro Průmyslový palác vedené Metrostavem. Snahu o dostavbu provázely dlouhodobé potíže.

Vybrané konsorcium, které tvoří vedle Metrostavu také Avers a Syner, vybuduje repliku vyhořelého křídla, která však bude uvnitř vybavena moderními technologiemi. K vytápění využije tepelná čerpadla s hlubinnými vrty. Palác vybaví vzduchotechnikou a tzv. zastiňovací technologií. Pod levým křídlem vznikne nový masivní suterén, do kterého se umístí zázemí pro přípravu expozic.

Úsilí o obnovu paláce provázely dlouhodobě problémy. Město se mimojiné soudilo o peníze z pojistky po vyhoření křídla. Pražští zastupitelé rozhodli v roce 2018 o vypsání zakázky. Nynější vedení města ji ale v říjnu 2019 zrušilo, neboť byla vypsána chybně. Oprava se tak opět zpozdila.

Palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891 podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická vláda rozhodla o změně funkce a hlavní halu paláce nechala přestavět na společenský a taneční sál. Změnilo se i jeho jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Reklama

Doporučované