Hlavní obsah

Radnice Prahy 1 chce do měsíce začít s úpravami tzv. Anenského trojúhelníku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Prahy 1 chce na přelomu února a března začít s úpravami takzvaného Anenského trojúhelníku na Smetanově nábřeží. Má tam vzniknout vydlážděné náměstíčko s průchodem k Vltavě a vodním prvkem.

Článek

Novinářům to dnes řekl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). Projekt původně počítal s pokácením vzrostlého javoru, po kritice opozice a místních obyvatel od toho radnice ustoupila. Kolem javoru podle Hejmy bude travnatý kopeček a na prostranství přibude další strom.

Proti kácení javoru protestovali opoziční zastupitelé z řad Pirátů, Prahy 1 a Zelených, stejně jako někteří místní obyvatelé. Radnice po odporu nakonec již zahájený projekt pozastavila a nechala přepracovat tak, aby umožnil zachování stromu. To podle starosty vyšlo na zhruba půl milionu korun. Mezitím byla stavba zakonzervována a oplocena, což znamenalo další výdaje, řekl Hejma. Do zahájení prací chce podle něj radnice ještě diskutovat s místními obyvateli o případných drobnějších změnách projektu.

Plán i nadále počítá s tím, že se větší část původně travnatého plácku vydláždí, což na posledním jednání zastupitelů městské části kritizoval lídr opoziční Prahy 1 Sobě a bývalý starosta Pavel Čižinský. Podle Hejmy je dlažba standardní a nutná pro to, aby bylo prostranství využitelné jako místo k posezení. „Jsme v Pražské památkové rezervaci, tady prostě dlažba je úplně původní historický prvek,“ řekl.

Starosta dodal, že prostor již historicky vydlážděn byl a současný travnatý plácek vznikl samovolně na hromadě zeminy vytěžené při stavbě činžovního domu. Radnice chce podle Hejmy také letos umístit lávku na Vltavu, která propojí nové zpřístupněný průchod nábřežní zdí, tzv. čapadlo, s dalším čapadlem u Hollaru a prostranstvím u něj, které město před časem otevřelo. Starosta dále řekl, že městská část plánuje letos přidat schodiště z Divadelní ulice do nedalekého parku Národního probuzení s neogotickou Krannerovou kašnou, kam je nyní přístup jenom z nábřeží.

Další úpravy na Smetanově nábřeží připravuje magistrát. Letos tam má vzniknout nová tramvajová zastávka Karlovy lázně mezi zastávkami Národní divadlo a Staroměstská ve směru od divadla. Dosud tam tramvaje staví jen v opačném směru. Zrušena bude naopak duplicitní zastávka Národní divadlo na Smetanově nábřeží a na Masarykově nábřeží budou nově tramvaje stavět v obou směrech. Město na Smetanově nábřeží plánuje také nové stromořadí a rozšíření chodníků.

Reklama

Doporučované