Hlavní obsah

Radnice v Praze dostanou 265,95 milionu na pomoc rodinám ohroženým inflací

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražské městské části dostanou od magistrátu dohromady 265,95 milionu korun na pomoc rodinám ohroženým stoupajícími cenami. Peníze využijí na příspěvky, například na stravné, školné či družiny.

Článek

Peníze mohou použít rovněž v rámci takzvaného fondu solidarity. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. Peníze konkrétně potřebným budou rozdělovat radnice. Magistrát už letos v červnu vyčlenil na pomoc Pražanům ohroženým vysokou inflací 308 milionů korun a pro příští rok dalších více než půl miliardy korun.

„Hospodaříme odpovědně, neutrácíme peníze za nesmysly, a proto jsme schopni Pražanům v těžkých dobách pomoci. Díky cíleným opatřením a poskytnutým financím bude moci průměrná rodina s dvěma dětmi, která se dostane do problémů, ušetřit až 50 tisíc korun za rok. Když se krize prohloubí, jsme připraveni pomoc ještě rozšířit. Nenecháme nikoho padnout,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Nejvyšší příspěvek dostane Praha 4, která je největší městskou částí. Z magistrátu jí připutuje 24,52 milionu korun. Druhou nejvyšší částku obdrží radnice Prahy 5, která dostane 21,94 milionu Kč. Něco málo přes 20 milionů Kč pak dostanou jak radnice Prahy 8, tak desátá městská část.

Magistrát rozdělí peníze v pěti kategoriích, kterými jsou stravné, školné, družiny a kluby, příspěvek na sociálního pedagoga a fond solidarity, do něhož letos od magistrátu dostávají radnice příspěvek 240 korun na žáka a o přidělení peněz rozhodují ředitelé škol a dalších institucí, které peníze obdrží. Nejvíc peněz je určeno na první tři opatření, do kterých půjde necelých 211,1 milionu Kč. Nejmenší částka je pak určena na sociální pedagogy.

Zastupitelé již letos v červnu rozhodli, že vyčlení na pomoc Pražanům ohrožených vysokou inflací 308 milionů korun, z nichž dnes schválili přidělení více než čtvrt miliardy Kč. Pomoc v celkovém balíku peněz je určena pro samostatně žijící seniory, chudší domácnosti s dětmi a lidi zasažené vysokými náklady na bydlení a omezenými příjmy. V následujícím roce město potom vydá dalších 514 milionů Kč.

Reklama

Doporučované