Hlavní obsah

Romům v Praze 3 má pomoci s řešením životních situací poradkyně

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Praha 3 zřídila samostatnou pozici romské poradkyně, která má pomoci Romům řešit různé životní situace.

Článek

Romové jsou v této městské části nejpočetnější menšinou a podle místostarosty Ondřeje Ruta (Zelení) se stále potýkají s diskriminací při shánění bydlení, zaměstnání i ve vzdělávání. Řekl to dnes novinářům.

Rut s odkazem na kvalifikované odhady uvedl, že v Praze 3 žije 2000 až 3000 zástupců romské menšiny, a jsou tak nejpočetnější národnostní menšinou v této městské části, která má asi 77.000 obyvatel. Mnozí Romové se podle místostarosty stále potýkají s diskriminací. „Romská komunita drží při sobě, obtížně své problémy komunikuje navenek a zpravidla nežádá o pomoc. V důsledku toho její problémy vlastně moc neznáme,“ řekl Rut.

Poradkyní, která má pomoci Romům například při shánění bydlení a zaměstnání, jednání na úřadech, vyřizování sociálních dávek či při zápisech dětí do škol, se stala Veronika Polášková. Pochází z Ústí nad Labem, kde v minulosti pracovala s romskými klienty na orgánu sociálně-právní ochrany dětí, poté u probační a mediační služby.

Novinářům dnes Polášková řekla, že od svého nástupu v Praze 3 řešila se svými klienty především oddlužení v rámci milostivého léta či problémy spojené s zvyšujícími se cenami energií. Zájemci, kteří by potřebovali pomoc, za ní mohou přijít v pondělí a středu do budovy úřadu Prahy 3 v Seifertově ulici nebo ji mohou kontaktovat mailem na polaskova.veronika@praha3.cz.

Zřízení pozice romské poradkyně je součástí projektu, na který radnice získala podporu z tzv. norských fondů. V rámci projektu se chystá na konci září také dvoudenní kulturní program či akce na připomínku romského holokaustu. Připraveny budou i vzdělávací workshopy pro romskou menšinu.

Reklama

Doporučované