Hlavní obsah

Rozvoj a obnovu knihoven podpoří skoro 940 milionů z evropských dotací

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jedná se o první výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), jež byly spuštěny v novém programovém období let 2021 až 2027.

Článek

Dotační podpora je rozdělena na dvě výzvy podle umístění projektu. Pro výzvu knihoven v méně rozvinutých regionech, mezi které patří mimo jiné Ústecký, Karlovarský, Zlínský či Moravskoslezský kraj, je připraveno 528,7 milionu korun. Pro výzvu knihoven v přechodových regionech, kam patří například Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj nebo Vysočina, se rozdělí přes 410,7 milionu korun.

„První výzva IROP má pro mě i trochu osobní nádech. Kdysi jsem si přál otevřít knihkupectví, jsem totiž vystudovaný knihovník. I v době internetu a digitalizace, kterou se z pozice místopředsedy vlády pro digitalizaci denně zabývám, mají knihy v tištěné formě své nezastupitelné místo,“ uvedl dnes ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Výzvy podle něj cílí na revitalizaci, rozvoj odborné infrastruktury i vybavení pro jejich činnost.

Projekty v méně rozvinutých regionech jsou v období 2021 až 2027 z evropských peněz spolufinancovány z 85 procent a v přechodových regionech ze 70 procent. Česko může z unijních zdrojů politiky soudržnosti v tomto období v devíti programech čerpat 550 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované