Hlavní obsah

Na pražských Petřinách dnes začala stavba nové knihovny za 226 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Poklepáním základního kamene dnes na pražských Petřinách začala výstavba nové pobočky Městské knihovny Praha (MKP). Knihovna, jejíž postavení bude stát celkem 226 milionů korun, by se čtenářům měla otevřít na podzim roku 2023.

Článek

„V historii hlavního města Prahy jsou zatím čtyři budovy, které se stavěly s cílem, že v nich bude knihovna. Tato (pobočka Petřiny) bude pátá. Tady ukážeme, jak si představujeme, jak má vypadat knihovna pro 21. století,“ řekl ředitel MKP Tomáš Řehák. Doplnil, že většina poboček nyní sídlí v objektech, které vznikaly pro jiný účel. Stavěly se například jako mateřské školy a na knihovny se postupně přebudovávaly, což s sebou pro knihovny podle Řeháka nese některá omezení.

Mezi služby nabízené v nové pobočce MKP na Petřinách bude patřit třeba to, že lidé budou moci knihy vrátit nebo si je půjčit prostřednictvím samoobslužných zařízení bez asistence knihovníka i mimo otevírací dobu pobočky. Pobočka bude rovněž fungovat jako kulturně-komunitní centrum, které nyní podle Řeháka v Petřinách chybí. Podobně se vyjádřili i radní hlavního města Hana Třeštíková (Praha Sobě), v jejíž gesci je kultura a cestovní ruch v metropoli, a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Nová pobočka nahradí původní budovu knihovny v ulici Mahulenina. Knihovna tam sídlila v objektu bývalé školky. Nová pobočka bude bezbariérová a bude mít jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží. V objektu bude mimo jiné sál pro asi 60 osob, kde se budou moci konat filmové projekce, koncerty či přednášky. Vzniknou prostory pro takzvaný coworking či pro setkávání občanských zájmových skupin. K venkovnímu posezení bude sloužit rovněž terasa objektu a zahrada.

Nová budova se staví podle návrhu architektů z ateliéru Monom, kteří rovněž připravili návrh interiérového vybavení pobočky. Projektovou dokumentaci připravila kancelář Siebert + Talaš a budovu staví konsorcium firem Subterra a Chládek & Tintěra. Stavební práce by měly být hotové v létě roku 2023. V dalších měsících se budou zařizovat vnitřní prostory. Pro návštěvníky by se tak knihovna měla otevřít na podzim roku 2023. Stavba a vybavení knihovny by mělo stát celkem 226 milionů Kč z rozpočtu MKP, uvedla mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

Dosavadní pobočka na Petřinách vznikla v 50. letech 20. století spolu se sídlištěm Petřiny. I přes generální rekonstrukci na začátku 90. let minulého století přestal podle Hanzlíkové technický stav budovy vyhovovat podobně jako velikost a dispozice objektu. Plán na výstavbu knihovny vznikl už dříve. V roce 2016 architekti vyhotovili projekt, který získal územní rozhodnutí. Stavební povolení bylo vydáno v polovině roku 2021. Původní pobočka Petřiny se čtenářům kvůli plánované stavbě nové budovy uzavřela v říjnu 2021 a následně byla zbouraná.

Reklama

Související témata:

Doporučované