Hlavní obsah

Science centra a planetária plánují sváteční pokusy i projekce

Techmania.

Reklama

Projekce pro děti či workshopy ve vánočním duchu připravila science centra a planetária v Česku. Například v liberecké iQLANDII „vědecky“ posoudí Vánoce v různých zemích, v brněnském centru VIDA! pak inspirují k svátečním pokusům.

Článek

V iQLANDII se ve čtvrtek a v neděli koná vánoční laboratoř, v níž si děti vyrobí mýdla nebo ozdoby na stromek. Specialista marketingu centra Jiří Vojtěch pak uvedl, že před každou z projekcí v planetáriu bude pořad Jež(íš)kovy voči. Zaměří se na hlavní protagonisty tuzemských a amerických Vánoc a vědecky je porovná.„A také lidem ukážeme, jak vypadala noční obloha přesně 24. prosince v roce 0 nebo jestli doopravdy zvěstovala příchod spasitele kometa,“ podotkl Vojtěch.

Právě po možném původu tzv. betlémské hvězdy pátrá snímek, na který lze v následujících dnech, kromě Štědrého dne a Silvestra, vyrazit do pražského planetária. Úkazem, který podle legendy zvěstoval narození spasitele, se zabývá také pořad Mystérium hvězdy betlémské. Dnes, v sobotu a v neděli bude ve Štefánikově hvězdárně na Petříně. Pohádku o souhvězdích spjatých zimní oblohou pak v sobotu a v pondělí promítají v Ďáblické hvězdárně.

Pohádky popularizující astronomii a vesmír má celý příští týden na programu brněnská hvězdárna a planetárium. V úterý navíc poprvé uvede novou pohádku Pejsek a kočička letí ke hvězdám.

Brněnské science centrum VIDA! nabízí návody na řadu domácích vánočních pokusů. Z dlouhodobé expozice pak programový manažer Sven Dražan upozornil třeba na kutilský prostor Bastlírna či představení v Divadle vědy. V centru je také výstava Coffee, která nahlíží na kávu biologickým, chemickým, technologickým, ekonomickým a historickým pohledem. V plzeňské Techmanii ale bude klid. Až do 12. ledna ji totiž uzavřela technická odstávka. Do 3. ledna má zavřeno také olomoucká Pevnost poznání.

V ostravském planetáriu lidé zhlédnou moderovaný pořad o hvězdné obloze a při příznivém počasí budou i večerní pozorování. Pokud se počasí nevyvede, nabídne planetárium náhradní program. Na dlouhodobou výstavu Večerníček a království pohádek pak láká Svět techniky v areálu Dolních Vítkovic. Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové pak 29. prosince odpoledne uvede film Polaris, který cílí i na předškoláky. Stejný snímek uvidí 27. a 30. prosince také návštěvníci českobudějovického planetária a hvězdárny.

Reklama

Související témata:

Doporučované