Hlavní obsah

Trhovci a organizátoři adventní trhů mohou od dneška žádat o kompenzace

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Trhovci a organizátoři vánočních trhů mohou od dnešních 09:00 žádat o kompenzace kvůli pandemii koronaviru. Připraveno pro ně je 450 milionů korun.

Článek

Podpora u prodejců závisí na počtu stánků a dnech omezení. Organizátorům stát nahradí až 80 procent marně vynaložených nákladů, maximálně ale ve výši pět milionů korun. Žádosti budou moci podnikatelé podávat do 1. dubna do 16:00.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které program připravilo, bude žádosti přijímat prostřednictvím svého on-line informačního systému. Pokud se podnikatelé do systému už dříve registrovali, nemusejí tak činit znovu.

Pomoc se vztahuje na prodejce na vánočních a adventních trzích, kterým byla činnost vládním opatřením v boji proti koronaviru omezena nebo zakázána. Výpočet podpory se týká období od 26. listopadu do 25. prosince loňského roku. Za jeden stánek bude trhovec moci získat 5000 korun na den, za dva stánky 8000 korun a za tři 11 000 korun.

V případě organizátorů vánočních trhů je za rozhodné období pro výpočet dotace považována doba od 1. ledna do 31. prosince uplynulého roku. Náklady musejí být prokazatelně uhrazené, kdy je například dodavatel nevrátil. Kompenzace nebudou poskytnuty pořadatelům, jejichž trh nebyl zcela zrušen, ale jen omezen jeho rozsah.

Náhrady MPO poskytne v režimu de minimis. Při ní jeden příjemce nesmí v průběhu tří let čerpat z podpor de minimis více než 200 000 eur (asi pět milionů Kč).

Asociace pořadatelů vánočních trhů (APAT) sice schválení náhrad uvítala, současně ale upozornila, že hlavně v případě velkých pořadatelů pomoc nepokryje náklady v odpovídající výši. Například ztráty společnosti Taiko pořádající trhy na Staroměstském náměstí v Praze jsou troj až čtyřnásobně vyšší. I omezení u počtu stánků je podle APAT pro část větší trhovců znevýhodněním.

Předchozí vláda v reakci na zhoršení epidemické situace od 26. listopadu zakázala vánoční a adventní trhy s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Konat se mohly pouze farmářské a jiné pravidelné trhy.

Reklama

Doporučované