Hlavní obsah

V Praze dnes vystoupí populární tanečník Sergej Polunin

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Populární tanečník Sergej Polunin vystoupí dnes v pražském Foru Karlín po několikerém odložení způsobeném opatřeními proti šíření pandemie koronaviru.

Článek

Diváci ve Foru Karlín usednou ve speciálním kruhovém uspořádání, což má umocnit intenzitu zážitku z blízkého setkání s umělcem.

Pro kulturní akce platí v Česku omezení na tisíc účastníků, pro představení Polunina se počítá s přibližně 500 diváky. Polunin v rozhovoru s ČTK před cestou do Prahy uvedl, že po dlouhých restrikcích spojených s pandemií se velmi těší na každé živé vystoupení, stejně jako se těší jistě diváci. Polunin v Praze vystupoval v roce 2019, pro obrovský zájem diváků populární tanečník a hvězda sociálních sítí vystoupila pětkrát za sebou.

„Člověk cítící, ne rozumový - to bylo jedno z hesel Nižinského. Nebál se porušit pravidla, aby posunul umění dál. Byl absolutně oddaný,“ říká Sergej Polunin o slavném tanečníkovi. „A jak každý ví, já vyznávám podobnou filozofii. Nejsou to rozumové schopnosti člověka, které jsou za naším poznáním, a posouvání vlastního myšlení je něco, čemu jsem totálně oddán,“ míní muž, jemuž se přezdívá James Dean baletu.

Polunin se narodil v roce 1989 na Ukrajině. Od čtyř do osmi let trénoval balet na tamní akademii, následující čtyři roky navštěvoval Státní choreografický institut v Kyjevě. Od 13 let žil ve Velké Británii a v 19 letech se stal nejmladším sólistou Královského baletu v Londýně, ve 23 letech byl uměleckým šéfem souboru.

V roce 2012 překvapil taneční svět, když oznámil, že s tancem končí, protože se chce věnovat herectví. Nakonec se přesunul do Ruska a dál tančí. Rozhodnutí pokračovat v tanci prý přišlo během natáčení klipu s jeho choreografií Take Me To Church. Právě ta ho proslavila a na internetu má od roku 2015 do dneška přes 29 milionů zhlédnutí. Klip měl být původně jeho posledním tanečním vystoupením.

Reklama

Doporučované