Hlavní obsah

V pražských Letňanech bude v květnu možné platit correnty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Občané Prahy 18 a podnikatelé s prodejnou v Letňanech se mohou od 11. dubna registrovat do projektu Corrency, který má za úkol podpořit místní ekonomiku. Takzvané correnty budou lidé moci u obchodníků v Letňanech platit v květnu.

Článek

Zapojení do projektu a uvolnění jednoho milionu korun z rozpočtu městské části na projekt schválilo zastupitelstvo Prahy 18 v únoru. „Městská část Praha 18 spouští ve spolupráci se systémem Corrency unikátní projekt na oživení ekonomiky s hlavním cílem posílit koupěschopnost místních obyvatel a oživit letňanské obchody, služby a sportoviště,“ uvedla radnice.

Princip Corrency spočívá v tom, že místní lidé dostanou cílenou dotaci a sami se rozhodnou, u kterých ze zapojených obchodníků ji uplatní. Příspěvek 500 korun ve formě elektronických correntů získá 2000 lidí s trvalým bydlištěm v Praze 18 a starších 15 let, kteří se do projektu registrují. To lze učinit od 11. dubna do 30. dubna na podatelně úřadu Prahy 18 nebo na webu. Correnty mohou obyvatelé Letňan uplatnit při nákupech u přihlášených obchodníků, kteří sídlí v Praze 18. Platba correnty je na polovinu útraty, zbytek uhradí nakupující ze svého. Hodnota correntu odpovídá jedné koruně.

První dvouměsíční zkušební projekt systému Corrency pro samosprávu se uskutečnil loni v Kyjově. Pro tamní radnici byl zdarma, na jeho fungování se dotací podílelo ministerstvo průmyslu a obchodu a 800.000 korun pro obyvatele uhradila firma I, Foundation, která projekt vymyslela. Podle tvůrců se zapojilo více než 1500 obyvatel, kteří spolu s vlastními penězi podpořili místní obchodníky bezmála dvěma miliony korun. V Praze se do projektu zapojila také Praha 1.

Reklama

Související témata:

Doporučované