Hlavní obsah

V roce 2023 se otevře první část usedlosti Cibulka, domek zahradníka

Foto: Eliška Čejková, wikimedia

Cibulka.

Reklama

Lidem se v roce 2023 otevře první část rekonstruované usedlosti Cibulka v pražských Košířích, klasicistní domek zahradníka.

Článek

„Uvnitř bude kavárna a dočasné sídlo vedení Nadace rodiny Vlčkových, která se postupně přestěhuje do hlavní části usedlosti,“ sdělil mluvčí nadace Mirek Čepický. Dlouho chátrající usedlost koupila nadace generálního ředitele antivirové firmy Avast Ondřeje Vlčka a jeho manželky Kataríny letos v dubnu a plánuje tam otevřít dětský hospic a středisko péče o umírající dětské pacienty.

„Domek zahradníka je svou polohou pro kavárnu ideální, protože je přirozeně oddělený od zbytku usedlosti, jehož rekonstrukce bude samozřejmě náročnější a bude trvat déle,“ uvedl architekt a vedoucí projektu Cibulka František Brychta.

Stavba se vrátí do podoby, kterou měla ve 20. letech 19. století. Nejdříve zmizí nepůvodní příčky a zazdívky oken. Poté budou obnoveny bohatě zdobené fasády včetně iónských hlavic na jižní fasádě. Původní okna, dvojitě lomený strop oranžerie nebo štítové okno v přízemí, které se nedochovaly, nahradí nové. Kavárna bude ve spodní části.

Vrátí se i původní sochařská výzdoba a slepé okno u hlavní brány bude opět zdobit busta zahradníka. Originál vytvořil na začátku 19. století sochař Václav Nedoma. V novém výklenku před oknem kavárny bude stát měděná figura Číňana. Návštěvníci se při pohledu na ni budou oknem moci současně dívat i na Čínský pavilon, na jehož střeše byla původně umístěna.

Proměnou projde rovněž okolí domku, zachován bude vzrostlý jalovec virginský, který byl součástí původních zahrad. „V přilehlé zahradě vybudujeme také letní posezení a dětské hřiště, vše veřejně přístupné z parku. Horní část domu dočasně poslouží jako kancelář Nadace. Po roce 2026 však počítáme s využitím i tohoto patra pro veřejnost,“ uvedla ředitelka nadace Ivana Plechatá.

O osudu chátrající usedlosti se jedná od 90. let minulého století, několikrát ji obsadili squatteři. Někdejší majitel Oldřich Vaníček loni oslovil Prahu 5 s nabídkou odkupu, poté ale změnil názor a začal jednat s jiným zájemcem. Tím se ukázala být nadace Vlčkových.

Odhad nákladů na rekonstrukci je odhadován na 300 milionů Kč. Plánovaný hospic s 12 lůžky mají na kratší pravidelné pobyty využívat děti s život ohrožujícím onemocněním a jejich rodiny. Dále bude určen dětem, jejichž léčba byla již vyčerpána a potřebují tzv. paliativní péči na sklonku života.

Reklama

Související témata:

Doporučované