Hlavní obsah

Základní škola v pražských Kolovratech bude mít od září i druhý stupeň

Foto: David Tadevosian, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Základní škola (ZŠ) v pražských Kolovratech by od září měla mít prostory i pro žáky vyšších ročníků. Městská část nyní v ulici Do Hlinek staví nový dřevěný pavilon se čtyřmi třídami.

Článek

Do roku 2020 měla ZŠ v Kolovratech jen první stupeň, poté díky přístavbě přibyl šestý a sedmý ročník. Vyplývá to z informací na webu městské části, z veřejných dokumentů a ze sdělení starosty Kolovrat Antonína Klecandy (Naše Kolovraty). V Kolovratech se plánuje i výstavba nové školy s devíti ročníky, projekt připravuje radnice městské části i pražský magistrát.

„Celkové náklady na výstavbu nyní vznikajícího pavilonu s třídami zvláště pro žáky osmého a devátého ročníku včetně projektu a vybavení jsou asi 28 milionů korun. Součástí budovy nejsou jen třídy, ale i kabinety, toalety, šatny,“ sdělil ČTK Klecanda.

Třídy pro žáky základní školy v Kolovratech jsou nyní v pěti budovách. Dřevostavba se čtyřmi třídami, která nyní vzniká, bude šestým objektem školy. Pavilon pro zhruba 120 žáků staví společnost Urbiosisto, která loni vyhrála radnicí vypsanou veřejnou zakázku. Původní cena stavby 22,86 milionu korun se navýšila na aktuálních 26,17 milionu Kč, vyplývá ze smluvní dokumentace. Firma Urbiosisto postavila v letech 2019 a 2020 i dřevěnou dvoupodlažní budovu se třídami pro žáky šestého a sedmého ročníku školy v Kolovratech. Za výstavbu objektu, s nímž bude nyní budovaný pavilon spojený, zaplatila radnice 20,58 milionu korun. Po postavení nové školy pro devět ročníků chce radnice dřevostavby využít jako prostor pro volnočasové aktivity dětí, informoval starosta.

Výstavba základní školy s devíti ročníky je v Kolovratech v plánu asi 20 let. Několik projektů v minulosti připravilo tehdejší vedení městské části, od roku 2016 připravoval výstavbu nové školy pražský magistrát. Dokumentaci k projektu Prahy připravila firma OBERMEYER HELIKA a navrženo bylo mimo jiné pět učeben pro žáky prvního stupně, osm učeben pro žáky druhého stupně a učebny pro odborné předměty, tělocvična, školní kuchyně s jídelnou a aula. Projekt magistrátu nicméně zatím nemá územní rozhodnutí. Městská část proto podle starosty Kolovrat začala absenci tříd pro žáky šestého až devátého ročníku řešit výstavbou dvou dřevěných pavilonů a od loňska i přípravou vlastního projektu nové školy. Ten počítá s umístěním novostavby na jiném pozemku než projekt magistrátu.

Městská část Praha-Kolovraty, která se nachází v jihovýchodním cípu hlavního města, se skládá z katastrálních území Kolovraty a Lipany. Žije tam asi 3 700 obyvatel. Zastupitelstvo Kolovrat má 15 členů. Radnici vede od roku 2014 starosta Antonín Klecanda (Naše Kolovraty).

Reklama

Doporučované