Hlavní obsah

Zdravotní klauni navštíví 63 nemocnic po celé ČR. Pobavit chtějí zdravotníky

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Krátké pobavení se dnes rozhodli přinést zdravotnickému personálu v 63 nemocnicích napříč Českem týmy zdravotních klanů, kteří běžně navštěvují pacienty.

Článek

Chtějí tím vyjádřit svůj dík za dlouholetou spolupráci i nasazení během současné zdravotnické krize způsobené pandemií covidu-19. V tiskové zprávě to napsala organizace Zdravotní klaun, která si zároveň připomíná 20 let od založení.

„V této složité situaci chceme (zdravotníkům) poděkovat a přinést jim symbolických 20 minut radosti, humoru a díků. Jsme tu nejen pro pacienty, ale také pro ně,“ uvedla ředitelka Zdravotního klauna Kateřina Slámová Kubešová.

Občanské sdružení Zdravotní klaun před 20 lety založil muzikant Gary Edwards. Klauni, kterých dnes v organizaci působí 86, za tu dobu uskutečnili 45 832 návštěv a bavili pacienty i zdravotnický personál 183 328 hodin. Profesionální umělci a baviči navštěvují pravidelně 63 nemocnic, osm domovů pro seniory a jeden hospic.

„Odhadujeme, že jsme za těch dvacet let pobavili 1,146 milionu pacientů, především dětí. Nezastavila nás ani pandemie, byť jsme současné situaci své oslavy 20 let existence pochopitelně museli uzpůsobit,“ uvedla Slámová Kubešová.

Zdravotní klauni nyní školí například i budoucí lékaře, poptávka po jejich práci roste mimo jiné v zařízeních pro seniory. Organizace se podle jejího uměleckého ředitele Petra Jarčevského za 20 let existence značně profesionalizovala. „Klauni jsou odborníci na svůj obor, kteří musí být opravdu dobrými herci a improvizátory, musí mít ale do určité míry také znalosti z medicíny, psychologie a komunikace,“ popsal Jarčevský.

Reklama

Doporučované