Hlavní obsah

Čáslav prodloužila soutěž o návrh díla, které bude připomínat režiséra Formana

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Čáslav na Kutnohorsku prodloužila termín pro odevzdávání nabídek do soutěže o návrh výtvarného díla, které bude připomínat režiséra Miloše Formana.

Článek

Umělci se mohou hlásit do konce srpna, řekl ČTK starosta Vlastislav Málek (Čáslav pro všechny). Původní termín pro odevzdání nabídek byl do konce května. Čáslav si letos připomíná nedožité 90. narozeniny slavného rodáka. Kromě výtvarné soutěže pořádá i filmový festival, který se uskuteční o nadcházejícím víkendu.

Výtvarné dílo by mělo být důstojným, důvtipným a nepatetickým připomenutím osobnosti oscarového režiséra. Umístěno bude na Komenského náměstí. Ztvárněním, použitými materiály i proporcemi má dotvářet charakter a atmosféru náměstí v jeho centrální části. Předpokládaná hodnota je dva miliony korun bez DPH.

Radnice zaznamenala, že někteří výtvarníci se už o podmínky soutěže zajímali a stahovali si je. Kolik se jich chce do soutěže přihlásit, zatím není jasné. „Prodloužili jsme termín do 31. srpna, protože jsme chtěli mít jistotu, že bude z čeho vybírat,“ uvedl Málek.

Ve městě jde už o několikátou připomínku slavného režiséra. V Čáslavi je také Formanova ulice pojmenovaná po jeho rodičích, Kino Miloše Formana a od loňského roku je na filmařově rodném domě režisérova busta od sochaře Jana Padyšáka. Kromě toho jsou v Čáslavi také dlažební kostky Miloše Formana s názvy jeho filmů a daty premiér.

Město si letošní Formanovo jubileum připomene i filmovým Festivalem Miloše Formana, který má na programu koncerty, výstavy, přednášky a filmové tvůrčí dílny. Přehlídku v pátek zahájí koncert filmové hudby pražské Filharmonie, po němž se bude promítat Amadeus v kulisách historického sálu Dusíkova divadla. Sobotní program odpoledne doplní otevřený šachový turnaj a noční setkání, na němž budou účastníci degustovat Formanovy oblíbené doutníky, pít a vzpomínat na slavného režiséra. Po celý víkend se bude také konat happening Čáslavská tramvaj, odkazující na Formanovu lásku k tramvajím v dětství. Zájemci budou podobně jako kdysi režisér měřit Čáslav pomocí kroků a zjišťovat, zda je toto město dostatečně velké pro umístění tramvajových kolejí.

Držitel dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů Forman zemřel v roce 2018, bylo mu 86 let. V 60. letech minulého století se stal představitelem nové vlny českého filmu. Režíroval mimo jiné snímky Konkurs, Černý Petr a Lásky jedné plavovlásky. Od konce 60. let žil v USA. Světový úspěch mu přinesly zejména filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus.

Reklama

Doporučované