Hlavní obsah

Kutnohorská čokoláda má zlatou medaili ze soutěže International Chocolate Awards

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Kutnohorská čokoláda Lidka získala v mezinárodní soutěži International Chocolate Awards čtyři bronzové, tři stříbrné a jednu zlatou medaili. Už podruhé tak postupuje do celosvětového kola nejlepších malovýrobců čokolády.

Článek

Pro čokoládu Lidka, jejíž novodobá historie se píše od roku 2018, to nejsou první mezinárodní úspěchy. Po necelém roce výroby získala první bronzovou medaili za horkou čokoládu a o rok později dostala na evropské soutěži dvě bronzové a jednu stříbrnou medaili. V celosvětovém kole soutěže posbírala v roce 2021 dvě stříbrné medaile a jednu speciální cenu poroty za mléčnou čokoládu a na Academy of Chocolate v Londýně obdržela devět bronzových a jednu stříbrnou medaili. „Obnovená tradiční česká značka cukrovinek tak navazuje na prvorepublikové úspěchy, kdy v letech 1926 a 1927 Lidka získala nejvyšší ocenění v Paříži a ve Filadelfii,“ uvedla Lada Bartošová z Muzea čokolády a čokoládovny v Kutné Hoře.

Do desátého ročníku International Chocolate Awards se zapojily desetitisíce vzorků čokolád z Evropy, středního východu a Afriky. Mezi porotci byli profesionální someliéři, čokolatiéři, novináři věnující se gastronomii i další profesionálové čokoládového průmyslu z celého světa. Mezi nejvýše hodnocené čokolády Lidka se řadí hlavně netradiční mléčné kombinace, například čokoláda z velbloudího a ovčího mléka. Řadu medailí posbíraly i takzvané jednoplantážní čokolády, vyrobené z kakaových bobů jen z jedné oblasti.

Příběh muzea čokolády se začal psát v roce 2016, kdy manželé Bartošovi otevřeli expozici věnovanou historii kutnohorské čokoládovny Koukol a Michera. Tento podnik, založený v roce 1918, vyvážel pod značkou Lidka cukrovinky do celého světa. V roce 1948 komunisté čokoládovnu znárodnili, výroba se začala omezovat a zakladatel továrny emigroval. Značku Lidka se Bartošovým podařilo obnovit, s výrobou vlastní čokolády začali dva roky po otevření muzea, kdy získali ochrannou známku. Dnes se ale čokoláda nevyrábí v továrně s 500 zaměstnanci jako za první republiky, nýbrž v malé manufaktuře.

Doporučované