Hlavní obsah

Klimatolog: O Velikonocích bude až o 10 stupňů víc, než je dlouhodobý průměr

Foto: Profimedia.cz

Česko čeká velmi teplý velikonoční víkend. (Ilustrační snímek)

Reklama

Jaro letos přišlo dřív a Velikonoce tak budou nadprůměrně teplé. Někde se teploty vyšplhají až na 23 stupňů. Klimatolog Pavel Zahradníček v rozhovoru popisuje, zdali jde o nový standard i jak budou v budoucnu vypadat jara a zimy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zdá se, že velikonoční svátky budou letos velmi teplé, místy dokonce teploty přesáhnou dvacet stupňů. Neměla by ale být na konci března spíše zima a místy ještě nasněženo?

Souhlasím, že teploty by určitě měly být řádově níž. Teď přes Velikonoce budou o dost vyšší – zhruba až o 10 stupňů nad dlouhodobým průměrem – pokud se na to koukáme z hlediska teplotních maxim. Takže ano, je to určitě nestandardní.

Na druhou stranu tady určitě byla podobně teplá jara i v minulosti, ale už v posledních dnech padaly teplotní rekordy a předpokládám, že budou padat i během svátků.

Předpověď na Velikonoce

V pátek bude ještě chladné ráno, teploty klesnou na pět až jeden stupeň a místy se vyskytnou přízemní mrazíky. Obloha bude oblačná až polojasná a denní teploty se budou pohybovat mezi 16 a 20 stupni. Na západě a severozápadě bude chladněji, kolem 14 stupňů.

Sobota bude z nadcházejícího víkendu zřejmě nejteplejší. Bude většinou polojasno. Teploty v noci klesnou na 11 až sedm stupňů, při slabším větru ještě o dva stupně níže. Přes den teploměr ukáže 19 až 23 stupňů.

V nedělipondělí už bude na obloze více oblačnosti a ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Nedělní ráno bude teplé, teploty se budou držet mezi 14 a deseti stupni, při slabším větru klesnou na osm stupňů. V pondělí meteorologové očekávají noční teploty na většině území pod deseti stupni. Po oba dny teploty ve dne vystoupají až ke 22 stupňům. V pondělí ale bude kvůli přicházejícím srážkám na západě chladněji, kolem 15 stupňů. (Zdroj: ČTK/ČHMÚ)

Dá se pojmenovat, co všechno k tomu přispívá?

Momentálně k nám míří teplý vzduch od jihu, takže tohle je určitě jeden z vlivů. Zároveň se nám ale už dlouhodobě otepluje začátek jara a konec zimy. A nejen to, v podstatě se nám oteplují všechny sezony v roce, a to vlivem změny klimatu.

Zmínil jste, že podobně teplé začátky roku už známe z minulosti, nicméně například letošní únor z hlediska vysokých teplot opravdu trhal rekordy…

Únor byl naprosto extrémní, ten se vymykal čemukoliv z minulosti. Březen bude taky teplotně nadprůměrný, bude určitě patřit k těm teplejším a uvidíme, jak to dopadne na konci měsíce, jestli bude taky rekordní, nebo ne. Zatím jsou průměrné teploty vzduchu i o více než tři stupně Celsia nad normálem.

Ale v rámci přirozené variability se vyskytují teplejší i chladnější začátky roku a je důležité vždycky sledovat dlouhodobý vývoj, jestli se nám dlouhodobě ten rok, sezóna či měsíc zrovna otepluje, nebo ne. Nemá příliš smysl věnovat pozornost každému výkyvu, který přijde.

Klimatolog Pavel Zahradníček

Aktuálně působí v Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky a současně je členem týmu Intersucho.

A z dlouhodobější perspektivy jsme na tom tedy nyní jak?

Zimy i jara jsou obecně teplejší, i přesto že poslední dvě jarní sezóny se spíše zařadily k těm průměrným nebo dokonce chladnějším. Což je ta přirozená variabilita, ale dlouhodobě nám tam prostě teploty rostou. Teplá zima i březen byl také v uplynulém roce.

Velice teplou zimu jsme měli mezi roky 2019 a 2020, kdy jsme prakticky přešli z podzimu rovnou do jara, první sníh v některých nížinách byl paradoxně až 1. března. Takže v posledních dekádách zažíváme teplejší zimy i jara s mnohem větší frekvencí. Rozhodně je teplejší zima už zkrátka častější než ta chladná. Ta už tady hodně dlouho nebyla.

Někteří klimatologové se současně vyjadřují tak, že postupně mizí jarní i podzimní počasí…

Taky jsem to slyšel, ale úplně s tím nesouhlasím. Držím se konceptu čtyř ročních období. Jaro, léto, podzim, zima – všechna tato období tu stále máme, jen třeba zima je o něco kratší, jaro přichází dříve a teploty jsou ve všech těch sezónách celkově vyšší, než na co jsme zvyklí z minulosti. Takže nám teď přijde, že skáčeme už v březnu do letních teplot, ale už nám nedochází, že léto bude teplotně zase úplně jinde.

Na horách bude sníh vždycky, jen sezóna se zkrátí

Jak se bude počasí vyvíjet v dalších dnech?

Když se díváme na střednědobou předpověď do 12. dubna, tak se má hned po Velikonocích vesměs ochladit na průměrné teploty k 12, 13 stupňům. A následně to pak zase poroste k nadprůměrným teplotám mezi 17 až 20 stupni. Ty výkyvy jsou zcela standardní, střídá se nám studenější a teplejší vzduch. V minulosti k nám z jihu taky pravidelně přicházel, jen byl o něco studenější, než je teď, kvůli změně klimatu.

Velikonoční pondělí bude posledním dnem, kdy se bude v Česku v Krkonoších lyžovat. Jak celkově hodnotíte očima klimatologa letošní zimu? Byla spíše slabší oproti těm předchozím?

Oproti předchozím bych ani neřekl, protože i ty byly velmi slabé. Ale když to srovnáme s minulostí, tak letos bylo sněhu podstatně méně. V průměru spadlo jen 70 % sněhu, co za zimní sezónu má, ale přitom srážky byly výrazně nadprůměrné – o 60 % vyšší. Takže rozdíl mezi tím, co bylo ve sněhu versus v dešti, byl abnormální.

A na horách to bylo dokonce jen 62 procent toho, co je obvyklé, takže toho sněhu tam bylo výrazně méně. On spadl v několika vlnách, bylo ho v tom momentu i nadprůměrné množství, ale kvůli teplým vlnám zase velmi rychle odtával.

Začátek prosince byl velice příznivý a vypadalo to, že zima bude konečně normální, protože napadlo velké množství sněhu, byly tam i velmi nízké teploty vzduchu, ale to v druhé půlce prosince skončilo. Takže z dlouhodobého hlediska tahle zima nebyla standardní, ale z pohledu zhruba poslední dekády bohužel ano.

Trend slabších zim bude tedy setrvávat?

Předpokládáme, že bude pokračovat. Sníh na horách bude vždycky, jen ta sezóna tam bude v průměru kratší o 20 až 25 dní, tedy bude se končit dříve a začínat později, než jsme tomu byli z minulosti zvyklí. Problém se sněhem bude hlavně v nižších a středních polohách, kde pokud už napadne, tak většinou rychle roztaje, ale v budoucnu bude otázkou, jestli v těchto nadmořských výškách vůbec napadne. Na druhou stranu to nebude platit každý rok a může nás překvapit pěkně tuhá zima.

Jaký dopad bude mít brzký nástup teplejšího počasí na stav vegetace? Hodně se aktuálně diskutuje o tom, že noční mrazy představují riziko zejména pro ovocné stromy, které vykvetly a teď je ohrožují noční mrazy.

Letošní rok byl rekordně rychlý v nástupu vegetace, hlavně pokud jde o ovocné stromy. Třeba meruňka vykvetla velmi brzo, což je v případě, že přijdou vpády studeného vzduchu, obrovské riziko. A v posledních týdnech už jsme je tu měli. To, že k nám přijdou během dubna nějaké mrazíky hlavně v nočních a ranních hodinách, se děje prakticky každý rok. Ale v minulosti to nevadilo kvůli tomu, že vegetace nebyla vykvetlá, takže jí pak nižší teploty neohrozily.

Teď už ale stačí menší mrazy na to, aby ji poškodily, a třeba výnos meruněk za posledních 10 let klesl o 40 %. A mezi ovocnáři už se mluví o tom, že buď budou muset naskočit nové, šlechtěné odrůdy, které jsou odolnější, nebo tady s pěstováním meruněk budeme muset skončit.

Přečtěte si loňský text o starostech ovocnářů, které zůstávají aktuální i letos

Kromě vegetačních mrazů je pak rizikem i to, že vegetace začíná dříve čerpat vodu z půdy, ta se tím pádem rychleji vysušuje, a když nepřijde nějaké srážkově průměrné či nadprůměrné období, tak pak čelíme riziku nástupu sucha.

My jsme letos měli výhodu v tom, že i když nesněžilo, tak alespoň opravdu hodně pršelo. Tím pádem byla půda do začátku jara relativně nasycená, i podzemní vody byly ve velmi dobrém stavu, ale pokud jaro začalo takhle brzo, tak už pozorujeme první nástupy suchých epizod, které nás minimálně v dalších deseti dnech mohou čekat. Bude velmi záležet na tom, jaké srážky se vyskytnou v následujících dnech až týdnech.

Reklama

Doporučované