Hlavní obsah

Loňské nehody ve středních Čechách si vyžádaly 80 mrtvých, nejvíc v ČR

Foto: ZZS HMP

Ilustrační foto.

Reklama

Loňské dopravní nehody ve středních Čechách si vyžádaly 80 mrtvých, což bylo v porovnání s ostatními kraji nejvíc. O rok dřív na silnicích v regionu zemřelo 79 lidí. V regionu bylo 14 954 nehod, meziročně o sedm procent více.

Článek

Při loňských nehodách ve středních Čechách bylo těžce zraněno 258 lidí a 2619 lehce. Celkovou škodu policisté vyčíslili na 1,1 miliardy korun, byla o desetinu vyšší než předloni.

Na silnicích v celé ČR loni zemřelo 470 lidí, o deset více než v roce 2020. Jde o druhý nejnižší počet mrtvých od roku 1961, odkdy policie ucelené statistiky nehod sestavuje. Podle policejního prezidia se poslední dva roky nedají srovnávat s běžnými lety, protože je výrazně ovlivnila epidemie nemoci covid-19. Ta se podepsala mimo jiné právě na intenzitě dopravy.

Tragické následky měla například v červnu nehoda většího auta na dálnici D11 nedaleko Žiželic na Kolínsku. Zemřeli při ní dva lidé, dalších pět lidí se zranilo. Vozidlo vyletělo z dálnice a skončilo asi 150 metrů v poli, přetočilo se několikrát přes střechu.

Dva lidské životy si vyžádala také říjnová nehoda dodávky a osobního auta na silnici I/16 u Sazené na Kladensku, další čtyři cestující utrpěli zranění. Další vážná nehoda se stala koncem října mezi Nymburkem a Budiměřicemi. Při srážce sanitky krajské záchranné služby s osobním vozem se šest lidí lehce až středně těžce zranilo a jedna žena zemřela.

Tragické následky měla i listopadová nehoda v obci Tatce na Kolínsku. Auto tam vjelo na chodník a srazilo matku a dvě děti. Jednu dívku se záchranářům přes veškerou snahu nepodařilo oživit, druhá utrpěla vážné zranění. V nemocnici skončila také matka dětí.

Reklama

Doporučované