Hlavní obsah

Mladá Boleslav pomohla k návratu domů už 44 bezdomovcům, většinou cizincům

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Zpět do místa jejich bydliště se z Mladé Boleslavi od července 2020 podařilo dostat 44 lidí bez domova, většinou cizinců. Na projektu Cesta z ulice spolupracuje magistrát se sociálními pracovníky střediska Naděje.

Článek

Pracovníci zajišťují vytipování lidí bez domova, případné vyřízení dokumentů a obstarání jejich cesty do místa původního bydliště či tam, kde mají nějaké vazby. Nově by chtěli přidat pomoc s vyhledáním práce.

„Velká část lidí, kteří se zde ocitnou na ulici, je produktem agenturního zaměstnávání Škody Auto a jejích dodavatelských firem. Personální agentury sem vozí lidi na práci zejména z Polska a Slovenska. Část z nich v práci z různých důvodů neuspěje. Tito lidé jsou obvykle na ulici krátkodobě, ale často také opakovaně,“ řekl vedoucí mladoboleslavské pobočky Naděje Tadeáš Hrabovský. Podle jeho odhadů je v Mladé Boleslavi na ulici bez domova kolem 300 lidí, z toho místních je mezi nimi zhruba čtvrtina.

Magistrát uvádí jiná čísla, podle Hrabovského proto, že evidují pouze lidi, kteří jsou bez domova více jak tři měsíce. „V průběhu roku 2021 evidovala městská policie zhruba stovku bezdomovců a i díky spolupráci s odborem bezpečnosti a prevence kriminality a projektu Cesta z ulice se jejich počet podařilo snížit na současných 48 osob,“ sdělila mluvčí mladoboleslavského magistrátu Šárka Charousková. Místa, kde se lidé bez domova zdržují, se mění podle ročního období. V zimě je to zejména v blízkosti obchodních center, v parcích a také v okolí azylového střediska Naděje. Do jeho noclehárny se vejde 16 lidí a je celoročně plná.

Projekt Cesta z ulice zaujal podle vedoucího odboru bezpečnosti a prevence kriminality magistrátu Vladislava Krále hned na svém počátku i ministerstvo vnitra. „Ukázalo se, že podobnou cestou dosud nikdo v republice nešel a už po prvním půl roce existence slavil projekt úspěch,“ uvedl Král. Ministerstvo tento projekt podle něj doporučuje také dalším městům a připravuje jednotnou koncepci podle mladoboleslavského vzoru.

Projekt je podle Charouskové nízkonákladový, město zaplatí pouze jízdenku. V případě cizinců ze vzdálenějších destinací navazuje magistrát spolupráci s ambasádou dané země, která pak vezme náklady na sebe. „Loni v létě jsme měli bulharského bezdomovce, žil na ulici pět let, odbor bezpečnosti a prevence kriminality mu zajistil potřebnou administrativu a především doklad totožnosti kontaktováním bulharské ambasády a ta mu pak zaplatila i letenku zpět do vlasti,“ řekla Charousková.

Odbor bezpečnosti a prevence kriminality spolupracuje od loňského léta také s Psychiatrickou nemocnicí Kosmonosy. Řada lidí bez domova totiž má psychiatrickou diagnózu či je závislá na alkoholu nebo jiných návykových látkách.

Reklama

Doporučované