Hlavní obsah

Muzeum protivzdušné obrany v Drnově na Kladensku rozšíří venkovní expozici

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum protivzdušné obrany Bunkr Drnov na Kladensku letos rozšíří venkovní expozici, přibude například protiletadlový raketový komplex.

Článek

Pravidelné prohlídky spustí muzeum v červnu, organizované skupiny se mohou objednávat celoročně, uvedl na dotaz ČTK ředitel Bunkru Drnov Matěj Louda.

Novinek chystá muzeum několik. „Nejdůležitější a nejviditelnější bude doplnění venkovní expozice o tři nové kusy techniky - protiletadlový raketový komplex S-10 Strela, který byl v loňském roce vyřazen z výzbroje naší armády,“ popsal Louda.

Podle ředitele jsou nyní také poměrně časté dotazy na možnosti využití bunkru pro ukrytí obyvatel. „Stavba sloužila jako velitelské stanoviště armády, kde jsou požadavky odlišné od prostor úkrytů pro civilní obyvatelstvo a není tedy k ukrývání civilních osob určena,“ dodal Louda. Podle něj zde chybí zázemí pro hygienu, stravování i odpočinek.

„Vzhledem k odolnosti a ochranným vlastnostem budovy jsme však připraveni, v případě eskalace konfliktu na Ukrajině, nabídnout spolupráci orgánům krizového řízení našeho státu. Nicméně pevně doufám, že taková situace nenastane a bunkr bude dál již sloužit jen jako muzeum,“ doplnil ředitel.

Bunkr Drnov je jedním z největších zpřístupněných bunkrů v ČR. Postaven byl v letech 1981 až 1984, sídlilo zde velitelství protivzdušné obrany, v provozu byl do roku 2003. Poté objekt převzal spolek okolních obcí, muzeum je otevřené od roku 2014. Součástí expozice je mimo jiné sovětská raketová technika. Na prohlídky se zájemci mohou registrovat na www.bunkr-drnov.cz.

Reklama

Doporučované