Hlavní obsah

Na zámek Kačina v sobotu dorazí přadleny,lidé se mohou přidat k společné přástce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Program akce Přadleny na Kačině letos pořadatelé rozšířili také o ukázky dalších řemesel, lidé si budou moci prohlédnout například drátenickou manufakturu, historický kolotoč na navlékání korálků a výrobu krajek.

Článek

V sobotu se na zámku Kačina na Kutnohorsku sejdou zhruba dvě desítky přadlen z různých regionů Česka. Letos poprvé se mohou do společné přástky od 14:00 zapojit i další zájemci z okolí. „Vyzvali jsme ženy i muže, kterým je zpracování ovčí vlny blízké, už víme, že by měl dorazit i jeden přadlák,“ řekla hlavní přadlena akce Lucie Kahounová, která začala příst zhruba před osmi lety.

Komunita přadlen, které spřádají ovčí vlnu, se podle Kahounové poslední dobou rozrůstá. „Začala jsem se zajímat o to, z čeho háčkuju a pletu, a zatoužila jsem být u toho procesu od začátku. Na rozdíl od většiny materiálů vlna dýchá a hřeje, i když je mokrá,“ řekla. Předení podle ní odpovídá trendu takzvané pomalé módy a má i terapeutické účinky. „Začátečníkům doporučuju koupit si starší kolovrátek třeba v bazaru, ale přibývá i výrobců nových kolovrátků,“ doplnila.

„Sobotní program v zahradě zámku Kačina potrvá od 9:00 do 17:00, doplní ho i řemeslný trh převážně místních prodejců. Přadleny budou příst v zámecké kapli,“ informovala Jitka Taussiková z Národního zemědělského muzea, které má na zámku pobočku.

Reklama

Související témata:
Zámek Kačina
Přadleny

Doporučované