Hlavní obsah

Památník Lidice dnes otevřel novou výstavu. Válečné hrůzy ukazuje očima dětí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Památník Lidice dnes otevřel novou výstavu nazvanou Mami, já nechci válku. Válečné hrůzy ukazuje očima dětí.

Článek

V podloubí památníku jsou vystavena díla polských dětí z období druhé světové války a současná díla ukrajinských dětí, řekla dnes ČTK zástupkyně ředitele Památníku Lidice Jana Chourová Plachá.

Expozice je Polsko-ukrajinským projektem. Spolupracoval na ní polský státní archiv, polské ministerstvo zahraničí a ukrajinský projekt Mom, I See War. „Jsou to povětšinou výkresy,“ dodala Chourová Plachá.

Výstava potrvá do konce října, jejím cílem je ukázat, že válka vypadá v dětských očích vždy stejně. „Bez ohledu na místo a čas je válka velké zlo a dítě je v ní vždy obětí. Podobnost mezi historickými a současnými díly je nápadná. Děti kreslí tanky, letadla shazující bomby, požáry a výbuchy. Kreslí raněné a mrtvé, zničené domy, hroby. Kreslí sebe a své rodiny, kreslí evakuaci a útěk. Ale také vyjadřují naději a zachycují své sny o budoucnosti,“ uvedl v tiskové zprávě Polský institut v Praze.

Kromě Lidic jsou vybrané kresby ve formě putovní výstavy k vidění v několika desítkách zemí. Navazují tak i na 83. výročí začátku druhé světové války.

Reklama

Související témata:

Doporučované