Hlavní obsah

Poděbrady mají studii nového bazénu, zváží využít tepelná čerpadla a fotovoltaiku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Poděbrady dokončily architektonickou studii nového plaveckého bazénu v ulici Za Nádražím, oproti původnímu plánu je jeho součástí také tobogán.

Článek

Stavbu bazénu zvažuje město několik let, v roce 2018 ji zastupitelé zařadili do plánu rozvoje sportu. Termín stavby závisí zejména na vývoji cen energií, nejdříve by se mohl začít stavět na konci roku 2024. Město chce posoudit možnosti alternativních zdrojů tepla a vody, bazén by například mohl využívat tepelná čerpadla, řekl ČTK místostarosta Miroslav Holas (Naše Poděbrady).

Na podzim chce město vypsat výběrové řízení na dodavatele projektové dokumentace, příští rok bude usilovat o vydání stavebního povolení. „Předpokladem zahájení stavby je ale konec války na Ukrajině a návrat cen energií alespoň do akceptovatelné hranice,“ řekl Holas. Stavba a provoz bazénu by pak podle něj neměly ovlivnit běžný provoz města a udržitelnost městského rozpočtu. Město zadalo energetický audit, kterým chce zjistit aktuální nároky na tepelnou energii a možnosti úsporných opatření, například využití tepelných čerpadel, fotovoltaiky nebo vlastních zdrojů vody ze studně.

Cenu stavby pětadvacetimetrového bazénu se šesti drahami podle Holase zatím nelze přesně stanovit. „Pokud bychom to oceňovali nyní podle aktuálního ceníku stavebních prací a obestavěného prostoru, půjde o částku 250 až 270 milionů korun,“ řekl místostarosta.

Součástí bazénu má být zážitkový a výukový bazén, brouzdaliště, parní lázeň, vířivka a tobogán. Kvůli energetické náročnosti projekt nepočítá s venkovním bazénem. „To je skutečně energetická sebevražda, protože v tomto případě se jedná o značný únik tepla, který se nedá regulovat,“ řekl Holas.

Informace o jednotlivých krocích při stavbě bazénu zveřejňuje město na nové samostatné facebookové stránce.

Reklama

Doporučované