Hlavní obsah

Příbram dostane 3 miliony pro záchytku, na základní provoz to podle města stačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Příbram letos dostane od Středočeského kraje třímilionovou dotaci na provoz protialkoholní záchytné stanice. To by mělo podle vedení města zajistit základní provoz služby. Pro loňský rok byla dotace 2,58 milionu korun

Článek

Vedení města v minulosti upozorňovalo na to, že provozování záchytky je pro příbramské centrum sociálních a zdravotních služeb velmi náročné nejen po ekonomické, ale i po personální stránce. Potíže jsou také s velkým množstvím pohledávek za neuhrazené pobyty, které se musejí vymáhat a v případě nedobytnosti účetně odepisovat.

„Město Příbram je jedním z mála měst, kde je záchytná stanice provozována. To znamená, že neslouží primárně pouze Příbramanům, ale také přespolním, kteří jsou přiváženi. Provoz bychom těžko mohli financovat bez dotačních prostředků od Středočeského kraje,“ řekl starosta Jan Konvalinka (za ANO).

Ve středních Čechách funguje záchytka ještě v Mladé Boleslavi, v kladenské nemocnici jsou podnapilým lidem k dispozici takzvaná expektační lůžka, na nichž mohou pacienti pobývat krátkou dobu a po určení diagnózy jsou předáni specialistům. Další protialkoholní stanice byla v Kolíně, město však její provoz v minulosti ukončilo.

Příbramská záchytka funguje v běžném režimu v pátek a sobotu od 20:00 do 8:00, od 1. dubna bude provoz rozšířen ještě o čtvrtek. Loni na příbramské záchytce skončilo 156 podnapilých lidí, z toho bylo 23 žen. Šlo o 14 lidí méně než v roce 2020. Za pobyt v roce 2021 zaplatilo 32 procent klientů, šest procent provedlo částečnou úhradu a se dvěma procenty byla uzavřena dohoda o splátkách. V případě platby do sedmi dnů vyjde nocleh na 2500 Kč, při pozdější úhradě je to již 3500 Kč.

Reklama

Doporučované