Hlavní obsah

První letošní premiérou mladoboleslavského divadla bude Višňový sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvede první letošní premiéru. Představí Čechovovu hru Višňový sad v režii Petra Mikesky, který zvolil netradiční způsob provedení.

Článek

Diváci budou sedět na jevišti a herci budou hrát po celém divadle. Premiérová představení jsou plánována na pátek a sobotu, informovala dnes ČTK Denisa Kábrtová z divadla.

K nápadu na neobvyklé uspořádání inspirovala Mikesku, který je zároveň uměleckým šéfem divadla, doba pandemie. „Když jsme vloni nemohli několik měsíců hrát, jednou jsem šel sám přes zcela prázdné jeviště a v ten okamžik zvláštního smutku a nevyhnutelného přijetí dané situace mi došlo, že takto na svůj dům, ve kterém už není život, hledí Raněvská,“ řekl Mikeska.

Višňový sad je poslední hrou ruského dramatika Antona Pavloviče Čechova. Příběh s prvky tragické ironie zachycuje rozpad carského Ruska na pozadí příběhu zadlužené kněžny a její rodiny. „Přestože jsme dalece vzdáleni epoše, kdy Čechov hru tvořil a do které situoval děj, jsou naše dnešní emoce a city velmi blízké těm, které popisuje. Téma hledání smyslu života ruské inteligence na počátku minulého století nabízí nadčasové konotace ke zlomovému období, které právě zažíváme,“ doplnil Mikeska.

V boleslavské inscenaci má dramaturgii na starosti Kateřina Suchanová, scénu Michal Syrový a kostýmy Agnieszka Pátá Oldak. Divákům se představí herci Lucie Matoušková, Radim Madeja, Lucie Končoková, Magdalena Jirounková, Roman Teprt, Ondřej Lechnýř, Matěj Vejdělek, Karolina Frydecká, Martin Hrubý,Veronika Bajerová, Milan Koníček, Vuk Čelebić a Otakar Jílek.

Do Městského divadla v Mladé Boleslavi se Čechov vrací po čtrnácti letech, v roce 2008 zde měl premiéru Racek v režii Jana Nováka. Po únorové premiéře uvede divadlo Višňový sad ještě 8. a 28. března.

Reklama

Doporučované