Hlavní obsah

Zastupitelé Plzně schválili další rozpočtové výdaje na divadlo a skatepark

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň schválila nové rozpočtové výdaje za téměř 40 milionů korun. Necelých 16 milionů korun půjde na lepší ozvučení Nového divadla, téměř devět milionů korun na nový skatepark za obchodním centrem Plaza poblíž centra.

Článek

Osm milionů pak dá město na přeložky inženýrských sítí pro připravovanou úpravu prostoru u hlavního vlakového nádraží a více než čtyři miliony na projekty rekonstrukce arkád a kolumbária ústředního hřbitova, které jsou ve špatném stavu. Schválili to v pondělí zastupitelé.

Podle náměstka pro ekonomiku, byty a majetek Davida Šloufa (ODS) půjde podle hotového projektu 15,8 milionu korun na instalaci elektroakustického dozvuku v budově Nového divadla, kde si diváci v horních řadách stěžovali na horší zvuk. Lepší poslech by podle něj přivítali hlavně vozíčkáři, kteří sedávají v nejvyšší řadě. Ve stěnách hlediště budou nově desítky malých reproduktorů.

„Dozvuk by měl zlepšit poslech v posledních řadách, zejména u náročnějších představení. A také by se mohlo povést to, a projektanti to ve studii naznačují, že bychom se do budoucna vyhnuli bezbariérovému přístupu a komfort pro handicapované spoluobčany by byl co nejlepší právě díky tomuto řešení,“ uvedl Šlouf. Opoziční zastupitel Pavel Bosák (Piráti) se podivoval nad tím, že do divadla dostavěného v roce 2014 téměř za 900 milionů korun proudí další a další dodatečné peníze; dozvuk je podle něj drahý. Šlouf to odmítl. „Když jsme zpracovávali řešení formou nového bočního vstupu, tak by stálo 40 až 50 milionů korun, protože by to zahrnovalo kompletní přeložku inženýrských sítí kvůli tomu, aby se naši handicapovaní občané dostali do divadla z boku,“ uvedl.

Přes 8,6 milionu půjde do nového skateparku za Plazou, který je nyní uzavřen kvůli rekonstrukci za 38 milionů korun, jejíž první etapa má být hotová v srpnu. Dalších 3,5 milionu dá první městský obvod. V parku vzniknou tři nová hřiště, in-line dráha, zázemí pro volnočasové aktivity, grilovací a pikniková sezení a v centrální části multifunkční nasvícená plocha pro veřejné akce a setkávání.

Celkem 7,9 milionu korun půjde na přeložky inženýrských sítí u nádraží, díky schválení tak může město podepsat smlouvy s dodavateli. Dalších 2,5 milionu vydá Plzeň na projekt rekonstrukce arkádových objektů hřbitova a 1,8 milionu korun na dokumentaci a průzkumy pro rekonstrukci kolumbária a jedné hrobky. Další statisíce získají vlastníci nemovitostí v Malesicích na vývoz odpadních vod.

Plzeň vydá letos na investice třetinu celkových rozpočtových výdajů, tedy necelých 2,8 miliardy korun. Loni to bylo 29 procent z výdajů 7,54 miliardy korun, které ale byly o miliardu korun nižší, než je letošní plán.

Reklama

Související témata:

Doporučované