Hlavní obsah

Středočeská koupaliště mají většinou dobrou vodu, na dvou místech je zhoršená

Foto: Lenka Štveráková

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeská koupaliště mají většinou dobrou vodu, na dvou místech, v Županovicích a jezeře Ostrá, je zhoršená a nevhodná ke koupání pro citlivé lidi a děti. Ostatní by se po koupání měli osprchovat.

Článek

Na všech dalších místech, kde hygienici kvalitu vody dosud zjišťovali, je vhodná ke koupání. Vyplývá to z výsledků měření, které středočeští hygienici zveřejnili na webu.

Kvalita koupacích vod odpovídá běžné sezoně a zásadně ji neovlivnilo ani počasí. „Stav je standardní, není to nic mimořádného,“ řekl ČTK vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální pro okres Příbram Luboš Mandík.

Županovice na Příbramsku mají zhoršenou kvalitu vody už několik týdnů, platí zde třetí stupeň z pětistupňové škály. V jezeře Ostrá se jakost vody zhoršila v uplynulém týdnu.

Mírně zhoršenou kvalitu vody, kterou hodnotí hygienici stupněm dva a projevuje se obvykle zakalením či nazelenalým zabarvením, má podle posledního měření písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, jezero Poděbrady, koupaliště Vyžlovka u Prahy, Pilský rybník na Příbramsku a koupací místa Lavičky, Popelíky, Trhovky a Podskalí na Orlíku.

Středočeští hygienici hodnotí kvalitu vody na 22 přírodních koupalištích, v dalších to dělají jejich provozovatelé.

Reklama

Doporučované