Hlavní obsah

V Kolíně letos dokončí vnitřní opravy chrámu, varhany se vrátí až příští podzim

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Do prosince by měly být hotovy všechny vnitřní práce v kolínském chrámu sv. Bartoloměje. Farnost s rekonstrukcí začala před dvěma lety a letos má před sebou nejvíce prací. Evropská dotace pokrývá asi 58 z 60 milionů korun nákladů.

Článek

Doposud na opravy padlo zhruba pět milionů, letos by to mělo být 35 milionů korun a dalších 20 milionů na opravu varhan.

Podle Halamy se letos završí téměř dvacetileté období, kdy se chrám opravoval z různých zdrojů. „Hlavní důvod, proč jsme v roce 2016 žádali o finance z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), byl velmi špatný stav varhan, pak se přidaly ještě další věci,“ uvedl farář Ján Halama. Od dubna loňského roku se provádějí stavební a restaurátorské práce, samostatně se opravují varhany, což vyjde na 20 milionů korun. Tři miliony z celkové částky musí zaplatit farnost, částečně přispívají dárci, část tvoří příspěvek z rozpočtu města Kolín, které doposud uvolnilo 600 tisíc korun.

Nad rámec dotace z IROP investuje kolínská farnost další dva miliony do opravy varhan, měly by se rozšířit o třetí manuál. Loni v červnu si je na Moravu odvezli varhanáři z dílny Dlabal – Mettler s.r.o. a dílny Jaromír Kánský. Některé píšťaly podle Halamy vymění za nové. „Chrámové varhany jsou v Kolíně hodně oblíbené, věřím, že se nám podaří vybrat nějaké peníze i od veřejnosti, plánujeme spustit sbírku v podobě adopce píšťal,“ řekl farář. Varhany před návratem do provozu naladí ve stylu francouzských romantických varhan varhaník z Finska.

V kostele momentálně chybí zhruba 150 položek mobiliáře. Obrazy, sochy, svícny, monstrance, kalichy a další části vnitřního vybavení si odvezli restaurátoři do svých dílen. „Rozdělili jsme vybavení do celků podle materiálu na devět částí, odvezlo si je osm různých restaurátorů, což se ukázalo jako lepší řešení než zadat vše jedné firmě, takto jsme hodně ušetřili,“ uvedl Halama. Poslední prvek, pro který zatím není vybrán dodavatel, je oltář. Jeho autorem bude sochař a architekt Václav Cigler. Navrhl oltář z pískovce se skleněnou výplní, kde se uloží ostatky svatých. Většina větších stavebních prací začne až s teplejším počasím.

Dělníci doposud osekávali omítky na zdech, aby se mohla odvádět vlhkost, a odkryli některé podlahy. Nyní dělají novou podlahu v Kokovské kapli a připravují elektrické rozvody. V únoru provede restaurátorka průzkum pozůstatků fresek na zdech.

Doposud se daří dělat všechny práce bez omezení turistických prohlídek a věřících na bohoslužbách. Podle technika kolínského vikariátu Petra Čecha se možná i další práce obejdou bez uzavření chrámu, které bylo původně plánováno. Po dokončení rekonstrukce budou moci návštěvníci v rámci prohlídkových okruhů vstoupit do krypty pod presbytářem, do Kokovské kaple a přes kované zádveří hlavních dveří nahlédnout do chrámu i mimo otvírací dobu.

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně, zbudovaný ve druhé polovině 13. století, se opravuje dlouhodobě. V září 2020 skončila více než dvouletá oprava okolí chrámu, opraveny byly přilehlé hradby a parkán, interiéry zvonice, staré školy a kostnice.

Reklama

Související témata:

Doporučované