Hlavní obsah

V Kutné Hoře se v květnu uskuteční festival pro milovníky papíru a kaligrafie

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Kutné Hoře se od 13. do 15. 5. uskuteční první ročník festivalu pro milovníky papíru, psaní a kaligrafie Dva písaři fest. Akce je pro profesionály z oboru i komunitu lidí, kteří se o kaligrafii a další techniky písma zajímají.

Článek

Na programu jsou dvě desítky kurzů, ale i dílny pro děti nebo trh výrobků malých českých papírnických značek, informovala pořadatelka Lenka Penkalová. Festival je podle ní svým zaměřením na kaligrafii a ruční psaní v Česku první a zatím jedinou událostí tohoto druhu.

Akce bude na několika místech v historickém centru. Hlavním dějištěm bude Dačického dům, další program nabídne Galerie Středočeského kraje (GASK), muzeum knihtisku Knihtiskárna nebo komunitní prostor Pracovna. Zájemci se na kurzech seznámí se světem klasické, moderní i japonské kaligrafie, přiučí se takzvanému letteringu a písmomalířství, proniknou do tajů knihařství a dalších výtvarných technik. V „Papírové laboratoři“ určené pro rodiny s dětmi i širokou veřejnost se v sobotu 14. května bude experimentovat a vyrábět se budou například notýsky, balicí papír, koláže nebo konfety.

„Festival se zrodil hlavně proto, že jsem sama kaligrafii před lety propadla. Připadalo mi jako dobrý nápad pozvat si do svého domovského města profesionály, které obdivuji, a nabídnout lidem možnost si jednoduše a levně vyzkoušet, že ruční psaní je zábava i relax,“ uvedla Penkalová.

Ačkoli by se mohlo zdát, že v době elektronických dat a komunikace psaní rukou vyklízí scénu klávesnicím a displejům, je podle ní čím dál víc těch, kteří se vrací k inkoustu a peru. „A papír k inkoustu neoddělitelně patří, proto jsem chtěla potěšit i návštěvníky, kteří mají stejně jako já papír a výrobky z něj rádi,“ dodala Penkalová.

Festival odstartuje pátečním koncertem kapely TGP v restauraci Dačický. V rámci doprovodného programu jsou plánované například i komentované prohlídky muzea knihtisku, mezigenerační program na téma písmo připravený lektorským oddělením GASK nebo vystoupení pouličních muzikantů, kteří budou hrát na sobotním papírovém trhu. Bližší informace o programu zájemci najdou na www.dvapisarifest.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované