Hlavní obsah

V Kutné Hoře začne od května sloužit čtenářům nová městská knihovna

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Kutné Hoře začne od května sloužit čtenářům nová městská knihovna, která vznikla přestavbou bývalé školy v ulici Na Náměti.

Článek

Do konce dubna do ní musejí být přestěhovány všechny knihy z původních prostor v Husově ulici. Zkušební provoz začne 2. května, slavnostní otevření je plánováno na 28. června, řekl ČTK starosta Josef Viktora (ANO).

Budování knihovny s kulturně vzdělávacím střediskem začalo předloni na jaře, náklady jsou kolem 150 milionů korun. Podle Viktory by do slavnostního otevření mělo být i vydlážděné okolí domu. „Zatím tam práce pokračují, byli bychom rádi, kdyby to bylo hotové kompletně,“ uvedl Viktora.

Novou knihovnu Kutná Hora potřebuje, dosavadní prostory v Husově ulici byly nedostatečné. Provoz tam skončil loni 23. prosince. Knihovníci následně opatřili novými čipy zhruba 3,5 kilometru knih a nyní je v bednách stěhují do nových prostor. Stěhovací akce začala v úterý, příští týden v pondělí má pokračovat.

Už loni v listopadu vedení knihovny vyzvalo čtenáře, aby vypůjčené knihy pokud možno vraceli až v nových prostorách. „Požádali jsme čtenáře, aby si toho vypůjčili co nejvíc, abychom toho nemuseli tolik stěhovat,“ řekla ČTK ředitelka Městské knihovny Kutná Hora Gabriela Jarkulišová. Výzvu podle ní čtenáři vyslyšeli, domů si odnesli více než 10.000 knížek, které budou nyní vracet v nové budově.

Knihovna ani v době stěhování nechtěla ochudit čtenáře o možnost číst. Proto expeduje nejen novinky knihovního fondu, ale i školami aktualizovanou doporučenou četbu pro žáky a studenty do poboček v Malíně, na Kaňku a na sídlišti Šipší.

Projekt nové knihovny se v minulosti zkomplikoval kvůli archeologickým nálezům. Záchranný výzkum odhalil osm metrů hlubokou středověkou studnu a další pozůstatky starší zástavby. To si vyžádalo vícenáklady řádově za miliony korun. Městu v minulosti také hrozilo, že na přestavbu nebude moci využít dotaci z Evropské unie. Podle původních podmínek stačilo, že dům leží v památkové zóně zapsané na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Pravidla se ale změnila a bylo stanoveno, že památkou musí být přímo konkrétní dům, který se má opravovat. Tuto překážku se nakonec podařilo odstranit prohlášením bývalé školy kulturní památkou.

Reklama

Doporučované